Prva zmaga za Veliko Britanijo

Na razburljivi slalomski tekmi zmagal Anglež Dave Ryding

G.G.
22. 1. 2022, 14.45
Posodobljeno: 22. 1. 2022, 15.07
Deli članek:

Na zahtevni progi v Kitzbühelu, kjer je tudi močno snežilo, je največ spretnosti prikazal 35-letni Anglež Dave Ryding.

Reuters
Slavje Dava Rydinga, ki je ob dosežku kariere ostal brez besed.
V slalomskem seštevku je vodstvo prevzel Braathen, ki ima 235 točk, sledi mu rojak Foss-Solevaag s 180, tretji pa je Švicar Daniel Yule s 162 točkami.

V prvem teku so izstopali trije smučarji, ki so po rezultatu odskočili od tekmecev. Najbolje je kazalo mlademu Italijanu Alexu Vinatzerju, takoj za njim sta bila Francoz Clement Noel in Norvežan Sebastian Foss-Solevaag.

Drugo proga je postavil trener italijanske reprezentance, a očitno preveč zahtevno tudi za njegove varovance. Kot "tasmanski tiger" se je po Ganslernhangu zapodil Henrik Kristoffersen, ki je v prvem teku podoživljal še zapravljeno zmago v Wengnu. Kot 24. uvrščeni po prvem teku je dolgo časa vodil, prehitel ga je šele njegov rojak Lucas Braathen, ki je v Wengnu z 29. mesta skočil na prvo. Sijajna vožnja je uspela tudi šestouvrščenemu po prvi vožnji, Angležu Dave Rydingu. Na vrhu jih je bilo še pet. Nihče ni zdržal, vsi trije, Vinatzer in Noel sta napravila hudi napaki in zdrsela po lestvici, Foss-Solevaag pa je odstopil.

Ryding ni mogel verjeti svojim očem, še bolj bučno kot je slavil njegov trener, ki na koncu ni mogel skriti solz.

35-letni Ryding je  osvojil sploh prvo zmago za Veliko Britanijo v zgodovini alpskega smučanja, postal pa je tudi najstarejši zmagovalec v slalomu. 

Med številnimi odstopi je bil tudi edini slovenski finalist Žan Kranjec. Po 29. mestu po prvi vožnji na drugi ni dolgo zdržal in posledično ostal brez točk za svetovni pokal. Drugi Slovenec Tijan Marovt je bil prepočasen za uvrstitev v drugo vožnjo in končal kot 42.