Raziskava

Pri omikronu je tveganje za hospitalizacijo za 36 odstotkov nižje kot pri delti, kaže študija

S.R.
20. 1. 2022, 19.22
Posodobljeno: 20. 1. 2022, 19.26
Deli članek:

Nižje tveganje za hospitalizacijo opažajo tako pri cepljenih kot necepljenih osebah.

Profimedia
/

Najnovejša študija raziskovalcev z daneskega inštituta za nalezljive bolezni (State Serum Institute - SSI), ki je sicer še niso pregledali neodvisni strokovnjaki in tako še ni bila objavljena v znanstveni reviji, kaže, da je tveganje za hospitalizacijo pri okužbi z različico omikron za 36 odstotkov nižja kot pri okužbi z delto. Gre za novo pozitivno novico na področju boja z izjemno nalezljivim omikronom, kar je potrdila tudi prva epidemiologinja na ištitutu Tyra Grove Krause, ki je dodala, da nižje tveganje za hospitalizacijo opažajo tako pri cepljenih kot necepljenih posameznikih. Po njenih navedbah tako gre za »znak, da je omikron sam po sebi manj nevaren kot delta.«

Epidemiologinja je še pojasnila, da glede na opazovano obdobje iz študije cepljenje tako v primeru omikrona kot delte prepreči »tri od štirih primerov hospitalizacije.« Študija sicer vključuje 190.000 oseb, okuženih med 21. novembrom in 19. decembrom. Analizirali so podatke, koliko od teh oseb je na koncu pristalo v bolnišnici in s katero različico so se okužili. Tako je bilo z omikronom okuženih približno 39.000 oseb iz študije, preostali pa so bili predvidoma okuženi z delto, ki je bila na Danskem takrat prevladujoča različica. V primeru okužbe z omikronom je v bolnišnici pristalo 0,6 odstotka okuženih, v primeru delte pa približno 1,5 odstotka. Pri izračunu tveganja za hospitalizacijo so upoštevali tudi spol, starost in pridružene bolezni, ne pa tudi tega, kako hud je bil potek bolezni.

Na Danskem so v sredo potrdili 39.000 primerov okužbe, danes pa prvič od začetka epidemije več kot 40.000. Tako visokih številk v preteklih valovih niso poznali. Prejšnjo zimo dnevno število pozitivnih testov denimo ni preseglo 5000, le nekajkrat pa je bilo višje od 4000. Kljub temu je bilo v bolnišnicah danes hospitaliziranih 825 covidnih bolnikov, kar je manj kot denimo 4. januarja lani, ko so z 964 covidnimi bolniki zabeležili najvišje število hospitaliziranih covidnih bolnikov v celotni epidemiji.