Cepilna loterija

500 evrov za vsakega desetega cepljenega

G.G.
20. 1. 2022, 14.07
Posodobljeno: 20. 1. 2022, 14.16
Deli članek:

V Avstriji poskušajo tudi z nagradami premamiti ljudi, da bi zavihali rokav za prejem cepiva proti covidu-19.

Profimedia
Prazno letališče Schwechat na obrobju Dunaja.
Avstrijski parlament bo danes glasoval o predlogu zakona, s katerim namerava vlada za vse starejše od 18 let v državi uvesti obvezno cepljenje proti covidu-19. V veljavo naj bi zakon stopil v začetku februarja, s tem da bo do sredine marca prehodno obdobje brez kazni, piše STA.

V nagradnem skladu tako imenovane cepilne loterije je veliko davkoplačevalskega denarja. Med najbolj dobitki vabljivi je bon za 500 evrov, ki ga prejme vsak 10. cepljeni. Boni bodo vnovčljivi v določenih trgovinah, lokalih, restavracijah, pri športnih dejavnostih, … do neke mere gre za podoben način kot pri drugem turističnem vavčerju v Sloveniji. Prvo žrebanje bo 15. marca.

V celotnem paketu vzpodbud za cepljenje je okrog milijardo in pol evrov. Občine, ki bodo bolj uspešne v cepljenju, bodo dobile več sredstev.

Svojo cepilno loterijo se gre tudi Javna radiotelevizija ORF. Nagradna igra se imenuje Kdor se cepi, zmaga (Wer impft, gewintt). V prvi krog žrebanja so bile konec decembra vključene polnoletne osebe s stalnim prebivališčem v Avstriji, ki so bile cepljene med 1. oktobrom in 20. decembrom. Razdelili so okoli 1000 »praktičnih« nagrad, med najbolj atraktivnimi sta po poročanju Kronenzeitunga montažna enodružinska hiša in električni osebni avtomobil.