Anglija

Prvi v Evropi ukinjajo covidno potrdilo, maske ne bodo več potrebne

G.G.
20. 1. 2022, 11.24
Posodobljeno: 20. 1. 2022, 11.39
Deli članek:

Britanski minister za zdravje Sajid Javid je dejal, da je Anglija (ne pa tudi Škotska, Wales in Severna Irska) glede koronapravil najbolj odprta država v Evropi.

Profimedia
Spet normalna gneča v Londonu. Z današnjim dnem je konec zapovedi dela od doma.
O ukinitvi covidnih potrdili resno razmišljajo tudi v Izraelu. Imunolog Cyrille Cohen, eden od svetovalcev vlade za področje cepljenja, meni, da so covidna potrdila ob dominacija omikrona postala nepotrebna.

Različica omikron je v Evropi najprej obiskala Otok. Okužbe so hitro narasle, ni pa se povečalo število covidnih bolnikov, ki bi potrebovali hospitalizacijo, kjer je polno cepljenih 70 odstotkov prebivalstva. 

V zadnjih dneh se je omikron »utrudil«, število pozitivnih upada, zato je premier Boris Johnson napovedal, da je čas za vrnitev v normalne tirnice. Točno čez en teden, 27. januarja, bo v veljavo stopil načrt A. Covidno potrdilo ne bo več potrebno. Pokazati ga ne bo treba niti za vstop v nočne klube (medtem imajo nekatere evropske države omejen celo delovni čas lokalov) ali na velike dogodke. Že danes maske niso več nujne v šolah, s četrtkom pa se poslavljajo še povsod drugod v Angliji (trgovine, lokali, drugi zaprti prostori). Vlada sicer še naprej priporoča nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih in prostorih, kjer je veliko ljudi.
Če bodo trendi ugodni, pa bi lahko s 24. marcem ukinili tudi pravila glede samoizolacije in karantene po pozitivnem hitre ali PCR testu.

Nekateri »koronatalibanski« britanski mediji in previdni zdravstveni strokovnjaki menijo, da gre za prehitro sproščanje ukrepov, gospodarstvo in večina prebivalstva pa jih je pozdravila z navdušenjem. Če lahko to reši Johnsona, ki se po razkritju zabav v času najstrožjih ukrepov, sooča s pozivom k odstopom, pa se bo pokazalo v prihodnjih dneh.

Profimedia
Jutro v Londonu.