Vrhovno sodišče ga je zavrnilo

Trumpu spodletel poskus, da bi informacije o dogodkih 6. januarja skril pred javnostjo

L.J.
20. 1. 2022, 08.00
Posodobljeno: 20. 1. 2022, 08.12
Deli članek:

Ameriško vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je od sodišča zahteval, da prepreči predajo informacij odboru kongresa, ki preiskuje napad njegovih privržencev na kongres 6. januarja lani.

Reuters
6. januarja so na Kapitolu obeležili prvo obletnico vdora Trumpovih privržencev v kongres.

Trump se je v pritožbi na Vrhovnem sodišču skliceval na svoj izvršni privilegij. V okviru slednjega naj bi imel Trump kot nekdanji predsednik Združenih držav Amerike pod določenimi pogoji pravico, da zahteva zapečatenje datotek ali zapisnikov iz časa, ko je opravljal javno funkcijo. 

A Vrhovno sodišče je v sodbi z 8 glasovi proti in 1 za zavrnilo Trumpovo pritožbo. Sodišče je ob sodbi dodalo še, da bi Trumpovo pritožbo zavrnili tudi v primeru, da bi še opravljal funkcijo predsednika države.

Kaj se skriva v dokumentih, ki jih je Trump želel zapečatiti?

Paket dokumentov, za katere je Trump želel, da ostanejo skriti, vsebuje skupno okoli 770 strani zapisnikov, predsednikovih dnevnikov, seznamov obiskovalcev in osnutkov govorov ter zapisniki vodje kabineta Marka Meadowsa in Trumpovega nekdanjega svetovalca Patricka Philbina.Dokumenti se nanašajo na čas pred in po 6. januarju lani, ko so Trumpovi privrženci vdrli v kongres.

Predajo dokumentov je zahteval posebni odbor spodnjega doma ameriškega kongresa, ki preiskuje napad Trumpovih privržencev na kongres 6. januarja lani. Zavrnitev Trumpove pritožbe na Vrhovnem sodišču v praksi pomeni, da ni več pravne ovire za predajo dokumentov odboru.