Skrajna stališča

Breivik ostaja nacionalsocialist. Svoj boj bo nadaljeval na nenasilen način

J.P./STA
18. 1. 2022, 18.03
Posodobljeno: 18. 1. 2022, 18.05
Deli članek:

Med svojim nastopom je znova izpričal skrajna stališča.

Reuters
Anders Breivik

Obsojeni norveški množični morilec Anders Breivik se je prvič po nekaj letih danes pojavil na sodišču, ki naj bi odločalo o tem, ali ima sedaj 42-letni skrajnež pravico do predčasnega izpusta iz zapora.

Breivik, ki je v morilskem pohodu leta 2011 ubil 77 ljudi, je bil leta 2012 obsojen na najvišjo kazen 21 let zapora z možnostjo predčasnega izpusta po desetih letih.

Breivik je 22. julija 2011 v enem dnevu na več lokacijah skupno ubil 77 ljudi, med njimi večinoma najstnike, ki so se udeležili tabora pomladka norveške laburistične stranke na otoku Utoya nedaleč od prestolnice Oslo.

A njegov današnji nastop ni pustil dvoma glede njegovih skrajno desničarskih prepričanj, ki se tudi več kot deset let po krvavem dejanju niso spremenila, zato je le malo verjetno, da bodo Breivika predčasno izpustili na prostost.

Breivik, ki se je vmes preimenoval v Fjotolfa Hansena, je današnje zaslišanje za pogojni izpust izkoristil za to, da je predstavil svoja skrajna desničarka stališča, zaradi česar ga je sodnik večkrat opomnil.

Oblečen v črni suknjič in belo srajco ter zlato kravato, je ob prihodu v prostor, ki je bil iz športne dvorane zapora Skien, kjer je zaprt, spremenjen v sodno dvorano, dvignil iztegnjeno desnico v nacistični pozdrav, v roki pa držal na papir napisana skrajna sporočila.

V svojem nagovoru je Breivik spregovoril o nacionalizmu, ideologiji in "kulturni vojni". Povedal je, da je bil zgolj vojak gibanja Kri in čast, za katerega je dejal, da je odgovorno za napade, ob tem pa priznal, da se je pustil radikalizirati. Danes se distancira od nasilja in terorja, vendar pa ostaja nacionalsocialist in bo svoj boj nadaljeval na nenasilen način, je povedal.