Upad imunosti

Po Evropi vse več primerov gripe: kaj pa se z gripo dogaja pri nas?

L.J.
18. 1. 2022, 12.00
Posodobljeno: 18. 1. 2022, 12.54
Deli članek:

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni ECDC poroča o ponovnem porastu primerov gripe po Evropi. Lani v istem času primerov gripe skorajda ni bilo.

STA
Decembra so na UKC Ljubljana pozvali k brezplačnemu cepljenju proti gripi.

ECDC poroča, da po Evropi od sredine decembra virusi gripe krožijo hitreje in bolj izrazito kot so pričakovali. Lani, v času strogih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa so v Evropi viruse gripe komajda zaznali. Pri nas smo v sezoni 2020/2021 potrdili en primer v začetku pomladi in enega konec avgusta. V vseh evropskih državah skupaj je bila v celotni sezoni 2020/2021 na enotah intenzivne nege hospitalizirana ena sama oseba.

Je pred evropskimi vrati 'dvojna epidemija'?

Sedaj se število hospitaliziranih zaradi gripe povečuje. Po evropskih enotah intenzivne nege je bilo v zadnjem tednu decembra hospitaliziranih 43 ljudi. To je sicer malo v primerjavi s 'pred-pandemijskimi' časi, ko je bilo na kontinentu tedensko hospitaliziranih tudi čez 400 ljudi. A v izčrpanem zdravstvenem sistemu, že dve leti preobremenjenem s pandemijo koronavirusa, bi porast hospitalizacij zaradi okužbe z virusom gripe lahko povzročil veliko škodo.

Primeri gripe v Evropi ...

ECDC poroča, da je bilo v prvem januarskem tednu v šestih evropskih državah več kot 10 odstotkov odvzetih brisov v mreži primarnega zdravstva pozitivnih na viruse gripe. Te države so bile Armenija (64 odstotkov), Belorusija (44 odstotkov), Srbija (36 odstotkov), Francija (16 odstotkov), Gruzija (15 odstotkov) in Estonija (10 odstotkov). Meja za lokalno epidemijo je postavljena pri 10 odstotkih, torej ko je pri vseh odvzetih brisih 10 odstotkov pozitivnih na virus gripe.

V Nemčiji in Estoniji so v prvem tednu januarja poročali o lokalnem pojavljanju gripe, v petih državah vključno s Francijo, Srbijo in Severno Makedonijo pa o regionalnem pojavljanju. Osem držav, med njimi Albanija in Švedska, je poročalo o splošni razširjenosti gripe.

Pri sosedih Hrvatih so v sezoni 2021/2022 do sedaj potrdili 270 primerov okužbe z virusom gripe. Že v začetku januarja so tam zabeležili primer tako imenovane flurone, hkratne okužbe s koronavirusom in virusom gripe.

... in Sloveniji.

Vprašanja o možnem porastu primerov gripe pri nas in o pričakovanjih za letošnjo sezono glede na lansko smo naslovili na Nacionalni inštitut za javno zdravje NIJZ. Na vprašanja o sezonskih in letnih podatkih nam niso odgovorili, usmerili so nas le na povezavo, na kateri si je moč ogledati tedensko poročilo o spremljanju gripe in drugih akutnih okužb dihal. Zaenkrat so dostopni zgolj podatki o gripi v prvem tednu januarja. Potrebno je dodati, da NIJZ okužbe gripe spremlja s sentinelnim spremljanjem. Sentinelno spremljanje izvaja mreža približno 40 ambulant in 2 bolnišnic, ki tedensko poročajo o številu bolnikov z gripi podobnimi boleznimi ali okužbami dihal. Kadar to število naraste, zdravstvene ustanove v mreži dobijo navodilo, da pobirajo brise in jih pošiljajo na testiranje. Število okuženih z gripo tako merijo pri manjšem delu prebivalstva, na podlagi manjšega vzorca pa nato ocenijo epidemično stanje.

V Sloveniji stanje po dostopnih podatkih ni zaskrbljujoče, je pa v primerjavi s sezono 2020/2021 potrjenih primerov gripe pri nas več. V prvem tednu januarja so v 40 bolnišnicah in zdravstvenih domovih, ki so del mreže sentinelnega spremljanja, zaznali 7 primerov gripe, ki so prihajali iz različnih delov države - osrednjeslovenske, mariborske, dolenjske, koprske in celjske regije. V tednu pred tem, torej zadnjem tednu decembra, je bilo potrjenih 8 primerov gripe. S številom potrjenih primerov virusa gripe oziroma odstotkom potrjenih okužb z virusom gripe se Slovenija še vedno uvršča v kategorijo povprečne izhodiščne ocene aktivnosti bolezni gripe.

Prevladuje podtip A(H3)

V Evropi prevladuje podtip gripe A(H3). Slednji se širi hitreje kot podtip B in povzroča težji potek bolezni, sploh pri starejših. Tiste najbolj ogrožene ECDC poziva, naj se cepijo proti gripi.