Finančni rezi

Johnson z napadi na BBC rešuje lastno kožo

L.J.
17. 1. 2022, 09.35
Posodobljeno: 17. 1. 2022, 09.35
Deli članek:

Predsednik vlade Boris Johnson, ki se je zaradi obtožb o kršitvah karantenskih ukrepov lani znašel v hudi politični krizi, pozornost usmerja v boj proti BBC.

Reuters
Boris Johnson se je zaradi obtožb o zabavah na vrtu njegovih prostorov znašel v hudi stiski, na katero se domnevno odziva tudi z napadi na BBC, ki je do njega kritičen.

Vlada britanskega premierja Borisa Johnsona je napovedala zmanjšanje sredstev za javno radiotelevizijo BBC. Za naslednji dve leti bodo višino naročnine na medij zamrznili in bo tako ostala pri 190 evrih, kljub visoki stopnji inflacije, ki naj bi do aprila v Združenem kraljestvu dosegla 6 odstotkov. Zamrznitev naročnin ob rekordni stopnji inflacije bi lahko za BBC v naslednjih dveh letih pomenila izgubo v znesku 2,4 milijarde evrov.

Ministrica za kulturo Nadine Dorries, sicer ena najbližjih Johnsonovih sodelavk, je naznanila tudi, da bi v naslednjem tretjem, četrtem in petem letu postopoma višali naročnino na BBC, nato pa bi leta 2027 popolnoma ukinili naročnino. Za BBC so naročnine, ki jih plačuje slabih 25 milijonov ljudi, glavni vir financiranja.

Dorries je na Twitterju dramatično zapisala: "Tokrat zadnjič napovedujemo spremembe v naročninah. Dnevi, ko starejšim grozijo z zaporom in ko jim izvršitelji trkajo na vrata, se končujejo. Sedaj je čas, da pričnemo z razpravo o novih načinih financiranja, spodbujanja in prodaje izvrstnih britanskih vsebin."

Opozicija: Johnson preusmerja pozornost od svojih dejanj in kaznuje tiste, ki so o njih poročali

Novice, da je osebje v prostorih predsednika vlade Johnsona v času najstrožjih ukrepov proti koronavirusu lani kršilo lastne ukrepe in prirejalo zabave, so močno zamajale Johnsonovo vlado. Po poročanju časnika Guardian naj bi nekateri od poslancev Johnsonove konservativne stranke že vložili pisma, ki so potrebna za sprožitev glasovanja o nezaupnici. Takih vlog za glasovanje o nezaupnici naj bi zbrali že 35 od zahtevanih 54.

Predstavnica laburistične stranke na področju kulture Lucy Powell se je na napoved o zamrznitvi naročnin odzvala ostro: "Predsednik vlade meni, da bi kazen za njegove kršitve morali plačati tisti, ki so o njih poročali, medtem pa sam odkoraka brez posledic."

Napadi na BBC se obetajo že dlje časa

Johnson je že v svoji predvolilni kampanji leta 2019 volilcem obljubljal, da bo ukinil obvezno naročnino na BBC. Poslanci vladajoče stranke konservativcev so bili do BBC-ja kritični predvsem zaradi načina, na katerega je javna radiotelevizija poročala o britanskem vstopu iz Evropske unije. Minuli teden so se nad BBC zgrnile kritike na račun poročanju o Johnsonovih zabavah. Eden od konservativnih poslancev, Michael Fabricant, je celo izjavil, da gre pri BBC-jevem poročanju za "poskus državnega udara."

Operacija "Rdeče meso" napada javno zdravstvo, javno radiotelevizijo in migrante

Po poročanju Guardiana so rezi v financiranje BBC-ja del Johnsonove strategije za upravljanje s posledicami novic o njegovih kršitvah ukrepov. Poleg napada na BBC naj bi bili del operacije "Rdeče meso," s katero naj bi se Johnson odzval in ubranil pred škodo, ki so mu jo prizadele lastne zabave, tudi posebni ukrepi, s katerimi bi vlada preprečila čolnom z migranti, da prečkajo Rokavski preliv in vstopijo v Združeno kraljestvo. Prav tako naj bi kot del strategije uvedli tudi spremembe v javnem zdravstvenem sistemu NHS.