Aretirali goljufinjo

VIDEO: Medicinsko sestro posneli pri »lažnem« cepljenju proticepilcev

S.R.
17. 1. 2022, 06.54
Deli članek:

Italijanska policija je aretirala medicinsko sestro, ki je nasprotnikom cepljenja omogočala, da so se »lažno« cepili in prejeli potrdilo o cepljenju.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Medicinska sestra, ki so jo v petek aretirali v Palermu na Siciliji, je že druga zdravstvena delavka iz iste bolnišnice, ki se je posluževala enake goljufije. Preiskovalci so jo s skrito kamero posneli, kako nasprotnike cepljenja, ki so se zaradi strogih omejitev za necepljeni del prebivalstva želeli dokopati do digitalnega potrdila o cepljenju, s cepivom proti covidu-19 cepi le navidezno. S posnetka, ki ga je objavila policija, je razvidno, da 58-letna medicinska sestra brizgalko napolni s cepivom in jo nato pred cepljenjem izprazni v robec. Ugotovili so tudi, da je tudi sama prejela »lažni« poživitveni odmerek.

V Italiji so zaradi suma, da so prebivalstvu nudili »lažno« cepljenje, v zadnjih mesecih aretirali več kot deset zdravstvenih delavcev, vključno s tremi zdravniki. Za storitev so računali tudi do 400 evrov. Prejšnjo sredo so denimo v Anconi aretirali medicinsko sestro, ki je na podoben način »cepila« najmanj 45 oseb. Medtem medicinska sestra, ki so jo 21. decembra lani aretirali v isti bolnišnici v Palermu, po priznanju krivde sodeluje z organi pregona, pri čemer jim je izdala tudi podrobnosti goljufije in imena tistih, ki so v njej sodelovali. Sama je med zaslišanjem dejala, da se je za to odločila iz finančnih razlogov, saj da denar potrebuje za plačilo sinove šolnine. Priznala je tudi, da je nasprotnikom cepljenja zagotavljala lažna potrdila o negativnem izvidu testiranja.

»Odkrili smo temačne in goljufive prakse vnetih nasprotnikov cepljenja, ki brez oklevanja kršijo zakone,« je pojasnil policijski načelnik v Palermu Leopoldo Laricchia. Dodal je, da je preiskava na žalost hkrati razkrila, da v bolnišnicah v tesnem stiku z bolniki še vedno delajo tudi necepljeni zdravstveni delavci.