Politično motiviran proces

Đokovićevi odvetniki so se pritožili! Sodišče bo primer obravnavalo pred prvo tekmo

G.G.
14. 1. 2022, 08.14
Posodobljeno: 14. 1. 2022, 13.48
Deli članek:

Minister za imigracijo Alex Hawke je na lastno pest razveljavil vizo Novaku Đokoviću.

Profimedia
V prvem krogu naj bi Đoković igral proti rojaku Kecmanoviću.

Sodišče je odločilo, da je Đoković kot necepljena oseba proti covidu-19 izpolnil vsa pravila za vstop v Avstralijo. Toda minister za imigracije Alex Hawke, ki je nad zakonom, je po štiridnevnem zavlačevanju danes preklical vizo srbskemu velemojstru tenisa. V izjavi se je ohlapno sklicaval na "javni interes" in "javno zdravje". Nato pa dopolnil: "Pri odločitvi sem pazljivo pretehtal vse prejete informacije od ministrstva za notranje zadeve, avstralske mejne policije in gospoda Đokovića".

Đokovićeva odvetniška ekipa je medtem že vložila pritožbo pritožbo oz. sodni spor. Sodnika Anthonya Kellya prosijo, da primer obravnava že v nedeljo, tako da bo do ponedeljkove tekme prvega kroga znan razplet. Vladna stran se je strinjala z nedeljsko obravnavo. Kelly je sporočil, da si bo prizadeval za hitro in učinkovito razrešitev zadeve.

Đokoviću danes ne bo treba v pridržanje, glede nastanitve v soboto pa se morata obe strani še dogovoriti.

Đoković je storil največjo napako, ko se je 18. decembra, dva dni po pozitivnem testu, na štiri oči pogovarjal z novinarjem časnika L'Equipe 18. decembra. To je sicer označil za "slabo presojo" in dodal, da je na srečanju spoštoval medsebojno razdaljo in nosil masko, ki jo je snel le za fotografije.

Avstralci sicer kljub visoki precepljenosti ne zmorejo ustaviti rekordnega porasta okužb s koronavirusom. V bolnišnicah še nikoli niso imeli toliko covidnih bolnikov, tudi umrlih imajo največ doslej. S pojavom različice omikron je postal argument, da cepljeni ščitijo druge pred okužbo s koronavirusom brezpredmeten, saj cepljenje ne ščiti pred okužbo z različico omikron. Đoković torej ne predstavlja nič večje grožnje za avstralsko javnost kot katerikoli drug državljan, cepljen ali necepljen. Odločitev avstralskih oblasti je seveda politične narave nima ničesar z javnim zdravjem. Nepriljubljenega premierja Scotta Morrisona čez tri mesece čakajo volitve, državljane, ki so jih oblasti za več mesecev "zaprle v kletke" poskušal na svojo stran pridobiti z bitko proti Đokoviću, ki kot necepljeni nima simpatij avstralskega ljudstva.