Nasprotovanje ukrepom

Necepljeni oče začasno izgubil pravico do obiska otroka

J.P./STA
13. 1. 2022, 11.23
Posodobljeno: 13. 1. 2022, 11.48
Deli članek:

Sodnik je podal odločitev, da njegovi obiski v trenutnih epidemioloških razmerah ne bi bili v otrokovo največjo korist.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Čeprav je več kot 90 odstotkov odraslih v Quebecu cepljenih proti covidu-19, so v provinci v zadnjih tednih zabeležili strmo naraščanje števila primerov in hospitalizacij zaradi omikrona. Da bi zajezili nov val, je Quebec 30. decembra napovedal vrnitev nekaterih omejitev, med drugim policijsko uro ob 22. uri in prepoved zasebnih zbiranj. Francosko govoreča provinca bo v prihodnjih tednih uvedla tudi nov zdravstveni davek za necepljene osebe. Prav tako pa jim je že prepovedala vstop v nenujne trgovine.

Oče iz Quebeca, ki ni cepljen proti covidu-19, je začasno izgubil pravico do obiskovanja svojega 12-letnega otroka, potem ko je pred prazniki zahteval podaljšanje dodeljenega časa obiskov. Mati je njegovi zahtevi nasprotovala. Sodišču pa je povedala, da je pred kratkim ugotovila, da ni cepljen, in pokazala njegove prejšnje objave na družbenih omrežjih, ki so kazale na nasprotovanje zdravstvenim ukrepom.

Sodniška odločitev je bila sprejeta 23. decembra. Očetu pa je do februarja odvzeta pravica do obiskov. Odločitev se v primeru cepljenja lahko razveljavi.

"Stiki z očetom ne bi bili v otrokovo korist, saj oče ni cepljen in nasprotuje zdravstvenim ukrepom v trenutnem epidemiološkem stanju," je sodnik navedel v svoji odločitvi, pri čemer je namigoval na porast primerov okužb z različico omikron.

Sodnik je opozoril, da je otrok sicer cepljen, vendar se mu zdi, da zaradi različice omikron trenutno ni dovolj zaščiten. Mati sicer živi s partnerjem in dvema drugima otrokoma, starima sedem mesecev in štiri leta. Otroka sta zaenkrat še premlada za cepljenje.