Žreb opravljen

Avstralski minister še ni sposoben odločiti glede Đokovića

G.G.
13. 1. 2022, 07.37
Posodobljeno: 13. 1. 2022, 07.45
Deli članek:

Minister za imigracije Alex Hawke še vedno tuhta, ali se naj postavi nad sodno vejo oblasti, ki je srbskemu teniškemu igralcu Novaku Đokoviću dovolila vstop v Avstralijo.

Profimedia
Novak Đoković je že treniral na igriščih v Melbournu.
Đokoviću grozi denarna kazen ali celo zapor v Srbiji, potem ko je priznal, da je prejšnji mesec samovoljno prekinil izolacijo, medtem ko je bil okužen s covidom-19, so povedali odvetniki.

Organizatorji prvega grand slama sezone, odprtega prvenstva Avstralije, so čakali na Hawkove besede, a ta po treh dneh še vedno ni sposoben oceniti, ali naj se vmeša v ta politični cirkus avstralskih oblasti. Primer bi bil povsem enostaven, če bi ob ugotovitvi kršitev avstralskih zakonov (smiselnih ali nesmiselnih) Đokoviću takoj zavrnili vstop v Avstralijo.

Ko je avstralski premier Scott Morrison danes sporočil, da še ni spremembe, da se Hawke še ni odločil, so organizatorji turnirja opravili žreb. Đoković bo v prvem krogu igral proti rojaku Miomirju Kecmanoviću.

Sicer pa se v odlično precepljeni Avstraliji soočajo z rekordnimi številkami okužb in smrtnih žrtev zaradi covida-19. V prejšnjem dnevu so jih zabeležili skoraj 150.000, umrlo pa je 53 ljudi, ki so bili v zadnjih 28 dneh pozitivni na koronavirus. Ob tem velja z rezervo jemati podatek o številu mrtvih. Če je nabor pozitivnih tako velik, se med njimi žal najdejo osebe, ki umrejo zaradi drugih bolezni, hkrati pa so pozitivne na testiranju na koronavirus. V neprečiščeni statistiki, takšni, ki je trenutno na razpolago, jih beležijo kot žrtve covida-19. Več pove podatek o deležu mrtvih med pozitivnimi na koronavirus, še največ pa bi seveda povedal natančen podatek o umrlih zaradi covida-19.

Kot je poročal izraelski časnik Haaretz, so lahko tudi podatki iz intenzivnih oddelkov zavajajoči, saj tja namestijo tudi pozitivne, ki so v bolnišnici zaradi drugih hudih bolezni.