Izsledili 21 očevidcev

Nemška policija zlorabila podatke aplikacije za sledenje stikov

L.J.
12. 1. 2022, 07.41
Posodobljeno: 12. 1. 2022, 07.49
Deli članek:

Podatke iz aplikacije za sledenje stikov Luca je po izdanem posebnem dovoljenju lokalnega tožilstva uporabila za preiskavo smrti moškega, ki je padel.

Profimedia
Obiskovalci nemških lokalov in kulturnih prireditev morajo ob vstopu skenirati QR kodo in vnesti podatke, ki jih aplikacija zabeleži z namenom sledenja stikov.

Nemška aplikacija Luca služi beleženju časa, ki ga uporabniki preživijo v notranjosti barov, restavracij in na kulturnih dogodkih. Uporabnik svoje osebne podatke vnese in skenira QR kodo lokala, v katerem se nahaja. V primeru, da je nekdo, ki je ob istem času preživljal čas v istem lokalu, pozitiven na novi koronavirus, aplikacija o tem obvesti uporabnike, ki so bili virusu izpostavljeni.

Podatke aplikacije uporabili v iskanju očevidcev

Nemška policija je podatke iz aplikacije Luca uporabila za povsem drugačen namen. Ko je v mestu Mainz na zahodu države novembra nek moški zapuščal restavracijo, je kmalu zatem usodno padel in umrl. Policija je pričela s preiskavo njegove smrti in prišla na idejo, da morebitne očevidce poišče s pomočjo podatkov iz aplikacije Luca za beleženje stikov.

Za posebno dovoljenje so zaprosili tožilstvo in nato od pristojne zdravstvene ustanove uspešno zahtevali, da jim omogoči dostop do podatkov o tem, kdo se je ob istem času nahajal v restavracijah v bližini. Prek podatkov iz aplikacije so prišli do 21 potencialnih očevidcev, ki so jih izsledili in kontaktirali.

Tak način uporabe podatkov je zakonsko prepovedan

Sledeč burnemu odzivu javnosti, da je šlo za zlorabo pristojnosti, so se na policiji za dogodke opravičili. Državno tožilstvo je uvedlo preiskavo proti javnim službam, ki so bile v primer vpletene. S preiskavo želi tožilstvo preprečiti, da bi se v prihodnje taka zloraba ponovno pripetila.

Po poročanju nemških medijev je primer iz Mainza edini znan primer take zlorabe podatkov aplikacije za sledenje stikov v Nemčiji.