Nizozemska

Je lockdown upočasnil širjenje omikrona? Ne, število okužb je rekordno

G.G./STA
11. 1. 2022, 21.53
Posodobljeno: 11. 1. 2022, 21.57
Deli članek:

Na Nizozemskem so ob razmahu omikrona posegli po zaprtju javnega življenja. So bili uspešni?

Profimedia
Prazne ulice v Alkmaarju.

Podatki kažejo, da ne. V minulih sedmih dneh so v državi zabeležili več kot 200.000 novih okužb, več kot kdaj koli prej. To v primerjavi s tednom pred tem predstavlja povečanje za več kot 77 odstotkov, je danes sporočil pristojni zdravstveni inštitut RIVM. Val novih okužb pa se ne odraža v bolnišnicah, ne bi se niti, če ne bi imeli zaprtja javnega življenja, kot na primer v Angliji. Število covidnih bolnikov se je po navedbah inštituta ponovno znižalo, je pa to upadanje v primerjavi s tednom pred tem počasnejše. Enako velja tudi za primere smrti zaradi covida-19.

Skoraj polovico novih okužb so ugotovili pri osebah med 15. in 29. letom starosti. V oči bode tudi visoko število vnovič okuženih, še opozarja RIVM, saj je bilo okoli 13 odstotkov prizadetih v preteklosti že okuženih s koronavirusom. Sedemdnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev znaša 1147.

Na Nizozemskem, ki ima 17,5 milijona prebivalcev, je že več kot tri tedne v veljavi strogo zaprtje javnega življenja, s katerim poskušajo zaustaviti širjenje omikrona. Vlada bo konec tedna odločala o morebitnem podaljšanju teh ukrepov, ki se iztečejo v petek.