Nenehno cepljenje lahko utrudi populacijo

EMA opozorila: Ponavljajoči se poživitveni odmerki cepiva niso smiselna strategija

M.M./STA
11. 1. 2022, 19.37
Posodobljeno: 12. 1. 2022, 11.39
Deli članek:

S širjenjem koronavirusne različice omikron se pandemija spreminja v endemijo, s katero človeštvo lahko živi, je danes sporočila Evropska agencija za zdravila EMA.

Profimedia
/

Prav tako je EMA izrazila dvome o četrtem cepljenju za širšo populacijo, češ da ponavljajoči se poživitveni odmerki niso prava strategija. "Nihče ne ve natančno, kdaj bomo na koncu predora, vendar bomo prišli tja," besede vodje strategije za cepiva pri Emi Marca Cavalerija. "S povečanjem imunosti populacije - in z omikronom se bo poleg cepljenja pojavilo veliko naravne imunosti - se bomo hitro premikali proti scenariju, ki bo bližje endemičnosti," je dodal Cavaleri. Opozoril je na obremenitev zdravstva zaradi porasta okužb z omikronom in na to, da smo trenutno še vedno v pandemiji. 

Svetovna zdravstvena organizacija je danes sporočila, da je več kot polovica ljudi v Evropi na dobri poti, da bo v naslednjih dveh mesecih zbolela za to različico. "Če imamo strategijo, v kateri dajemo poživitvene odmerke vsake štiri mesece, bomo na koncu lahko imeli težave z imunskim odzivom," je dejal Cavaleri in dodal, da bi nenehno cepljenje lahko utrudilo populacijo.

Države bi morale začeti razmišljati o daljših intervalih poživitvenih odmerkov in jih uskladiti z začetkom hladnejšega dela leta, je še dejal Cavaleri. Ema je pred tem sporočila, da so študije potrdile, da je kljub večji nalezljivosti omikrona tveganje za hospitalizacijo polovico manjše kot je pri različici delta.