Trdili, da gre za menstrualne krče

Njenih bolečin niso vzeli resno, na stranišču rodila mrtvo deklico

L.J.
11. 1. 2022, 12.01
Posodobljeno: 11. 1. 2022, 13.09
Deli članek:

31-letna Louise Powell, ki je bila takrat v zaporu, se je o hudih bolečinah pritožila zaporniškemu osebju.

Profimedia
Že septembra je varuhinja pravic zapornikov objavila poročilo o nosečnici, ki jo je osebje v zaporu kljub klicem na pomoč, pustilo samo v njeni celici. Tudi njen otrok je umrl.

31-letna Louise Powell je junija 2020 več ur izkušala hude bolečine, ko pa je zaprosila za pomoč osebje v zaporu, jo je medicinska sestra kar po telefonu odpravila rekoč, da ima zgolj menstrualne krče. Preiskavo dogodkov je sprožila varuhinja pravic zapornikov v Združenem kraljestvu.

Powell je bila zaprta v zaporu Style v angleškem kraju Cheshire. Po tem, ko je zdravstveno osebje ni želelo dodatno pregledati, je na stranišču zapora rodila mrtvo deklico. Izsledki preiskave kažejo, da naj bi bila Powell noseča med 27 in 31 tednov.

Powell, ki je lezbijka, za nosečnost ni vedela, niti ni mislila, da lahko zanosi. Varuhinja zapornikovih pravic Sue McAllister je v izsledkih preiskave zapisala, da je osebje v zaporu zgrešilo jasne znake, da je bila Powell noseča, prav tako pa so zamudili ključno priložnost, da Powell nudijo nujno medicinsko pomoč.

Medicinsko sestro je poklicalo zaporno osebje, ki so kar po telefonu z njo razpravljali o zdravstvenem stanju Powell. Medicinska sestra sploh ni opravila pregleda Powell, ampak je zgolj na podlagi njenega zdravstvenega kartona ocenila, da so krvavitve in hude trebušne bolečine, ki jih je zapornica takrat izkušala, znak boleče menstruacije. Varuhinja zapornikovih pravic je zaključila, da je medicinska sestra ravnala malomarno s tem, ko ni opravila pregleda zapornice.

Zapornico je prvič ugledala šele, ko je ta že rojevala na stranišču v zaporu. Pri rojevanju ji je pomagala, a Powell je rodila mrtvo deklico, ki ji ni bilo več pomoči. Varuhinja zapornikovih pravic je dodala, da ni možno z gotovostjo trditi, da bi ustrezna zdravstvena obravnava preprečila smrt novorojene deklice. Bi pa ob ustrezni obravnavi Powell lahko rodila ob ustrezni podpori zdravstvenega osebja v bolnišnici, ne pa ob neprimerno usposobljenih zaporniških paznikih na stranišču.

Preiskava o primeru Powell je že druga preiskava o smrti dojenčka v britanskih zaporih v zadnjih šestih mesecih. Preiskava priporoča, naj osebje testira, če so ženske, ki v zapor pridejo na novo, ob prihodu noseče.