Krivična zakonodaja

Shodi ob Đokovićevem sojenju: kaj pa pravice tistih, ki so tu zaprti že 3 leta?

L.J.
10. 1. 2022, 09.05
Posodobljeno: 10. 1. 2022, 09.20
Deli članek:

Pred centrom za migrante, v katerem je bil pridržan tudi Đoković, so potekali protesti v podporo beguncev. Nekateri od pridržanih v centru so zaprti že več kot tri leta.

Profimedia
Protestniki so se v podporo beguncem protestirali več dni.

Ob sojenju na avstralskem zveznem sodišču v Melbourne, ki je pritrdilo Đokovićevi pritožbi, se je pod budnim očesom svetovne javnosti znašel tudi zloglasni Park Hotel, v katerem je bil Đoković pridržan. Notranjost stavbe prav nič ne spominja na hotel, prej jo je moč imenovati zapor za begunce in prosilce za azil. Protestniki so pozornost, ki jo je prejel Đoković, izkoristili za to, da opozorijo na hude razmere, v katerih se znajdejo begunci, ki jih v centru namestijo.

Zdravju nevarne razmere v centru

V stavbi Park Hotela se uradno nahaja "Alternativni center za pridržanje," kot ga imenuje avstralska vlada. Center slovi po slabih razmerah. Lani je v centru zagorelo in oblasti so bile prisiljene evakuirati begunce, ki jim sicer nikoli ni dovoljen izstop iz stavbe, pa čeprav so nekateri v centru že več kot tri leta. Po evakuciji in pogasitvi požara je sledila preiskava vzrokov za požar. Preiskovalci so pri tem naleteli na odvratne razmere, v katerih je avstralska oblast držala begunce. V hrani so se vile ličinke, na kruhu pa se je bohotila plesen. Nekateri od evakuirancev so ven iz stavbe stopili prvič v treh letih.

Profimedia
Nekateri od beguncev v centru so protestna sporočila nalepili na okna svojih sob.

Avstralska oblast begunce zapira na otoku Nauru

Beguncem, ki so v centru pridržani, so na avstralsko celino dovolili vstop zaradi njihovega zdravstvenega stanja. V državo večina beguncev skuša vstopiti po morski poti. Avstralska vlada zakonsko strogo prepoveduje vstop v državo vsem, ki prečkajo mejo na čolnih in ladjah. S tem v praksi onemogoča beguncem, ki po večini prihajajo po morski poti, da sploh zaprosijo za azil. Ko se enkrat znajdejo v avstralskih vodah, avstralska oblast begunce namesti na otoku Nauru, ki spada pod ozemlje Papue Nove Gvineje. Tam so nekateri brez ustrezne zdravstvene oskrbe, možnosti za izobrazbo ali zaposlitev pridržani že od leta 2014. Tako med odraslimi kot najstniki in otroci, ki jih avstralska vlada zapre na otoku za nedoločen čas, so pogosti samomori. Še pred nekaj leti avstralska vlada ni dopustila niti, da begunce iz Nauruja premestijo na avstralsko ozemlje zaradi zdravljenja. Leta 2016 je vzniknila zgodba, da je moral 23-letnik, ki je bil močno poškodovan v požaru, na evakuacijo iz centra na otoku Nauru čakati kar 24 ur. Zaradi hudih opeklin je mladostnik kasneje umrl.

V centru zaprti že več let

Leta 2019 je avstralska oblast zaradi kritik glede obravnave beguncev na otoku Nauru uvedla možnost, da begunce iz otoka zdravijo v Avstraliji. A kot kažejo razmere v centru Hotela Park, se tudi ob prihodu beguncev na avstralsko zemljo njihova situacija kaj prida ne izboljša. Nekateri od beguncev so v centru, kjer je bil pet dni zaprt tudi Đoković, zaprti že tri leta. Centrov, kot je ta, je po Avstraliji še več. Vsaj 60 beguncev, ki so jih iz otokov Nauru ali Manus evakuirali zaradi zdravstvenih razlogov leta 2019, je še vedno zaprtih po različnih centrih v državi.

Profimedia
"V tej stavbi je bilo pridržanih in mučenih že 30 otrok, 3092 dni, pa oblast to podpira."

Profimedia
Napis na stavbi centra za pridržanje migrantov: "Izpustite jih vse!"