Sojenje v Avstraliji

Sodnik odločil: taka usoda čaka Đokovića

L.J.
10. 1. 2022, 07.40
Posodobljeno: 10. 1. 2022, 07.46
Deli članek:

Zvezno avstralsko sodišče je odločalo o tem, ali bodo teniškemu zvezdniku Novaku Đokoviću pustili nastop na Odprtem prvenstvu Avstralije. Slednje bi se moralo pričeti čez teden dni.

Profimedia
Teniški as Novak Đoković že od aprila 2020 javno nasprotuje cepljenju in pogosto širi teorije zarote povezane z novim koronavirusom.

Sodnik zveznega avstralskega sodišča Anthony Kelly je odločil v prid Đokovićeve pritožbe na preklic njegove vize. Zvezni oblasti je naročil, naj Đokoviću nemudoma vrne njegov potni list in ga izpusti iz centra za migrante, v katerem je bil pridržan od prejšnje srede, ko je priletel v državo. Đokoviću sodba dovoljuje, da ostane v Avstraliji in se tako udeleži Odprtega prvenstva.

V primeru da Đoković v pritožbi ne bi bil uspešen, bi ga avstralske oblasti iz države deportirale danes ob šesti uri zjutraj. Sodnik je že pred razsodbo zaradi sojenja ta rok podaljšal do desete ure.

Obe stranki se lahko pritožita na sodbo. Na avstralskem notranjem ministrstvu so pritožbo tako rekoč že napovedali vnaprej, saj so ocenili, da tudi v primeru odločitve v korist teniškega igralca Đokovića, ta ne bo mogel kar takoj vstopiti v državo in zapustiti zdajšnjega bivališča.

Đoković pridržan, saj ni izpolnjeval pogojev za vstop v državo

Đoković je v Avstralijo priletel v sredo. Kljub temu da ni cepljen naj bi od avstralskih oblasti prejel zdravstveno izjemo. Svetovna in avstralska javnost sta bili nad odločitvijo ogorčeni, avstralski premier Scott Morison pa je pod pritiskom na Twitterju zapisal, da mora Đoković predložiti ustrezno dokazilo o tem, da zaradi zdravstvenih razlogov ne more prejeti cepiva.

Avstralska mejna policija je ob njegovem prihodu v državo odločila, da Đoković ne izpolnjuje pogojev za vstop v državo, saj ni cepljen. Preklicali so njegovo vizo, teniškega asa pa pridržali in nastanili v hotelu za migrante.

Zdravstveno izjemo naj bi prejel zaradi decemberskega pozitivnega testa

Đokovićevi odvetniki so na sojenju trdili, da je Đoković vizo na podlagi zdravstvene izjeme prejel, saj naj bi bil 16. decembra pozitiven na novi koronavirus. To je še dodatno razburilo javnost, ki je kaj hitro poiskala fotografije iz 17. in 18. decembra, na katerih se Đoković brez maske pojavlja v javnosti ter rokuje in objema z ljudmi. Zastopniki avstralske vlade so na sojenju trdili, da pozitivni izvid na koronavirus ni osnova za zdravstveno izjemo za ne-avstralske državljane.