Tihotapljenje

V Kolumbiji prestregli tono kokaina namenjenega balkanskemu ''tržišču''

P.T.
9. 1. 2022, 15.10
Posodobljeno: 9. 1. 2022, 15.19
Deli članek:

V Kolumbiji so odkrili tono kokaina, namenjenega balkanskemu kartelu

Profimedia
Pošiljka je bila namenjena uporabnikom na Balkanu.

V pristanišču Buenaventura je kolumbijska policija zasegla tono kokaina, ki je bil namenjen balkanskemu kartelu za distribucijo v zahodni Evropi. Po poročanju kolumbijskih medijev bi bila droga, če bi prišla v zahodno Evropo, vredna 75 milijonov dolarjev.

Direktorat za boj proti tihotapljenju narkotikov je v sodelovanju s tožilstvom pri rutinskem pregledu v pristanišču Buenaventura opazil zabojnik s krznenimi in usnjenimi izdelki, ki so imeli nedoslednosti v pečatih. Blago je prišlo iz pristanišča Guayaquil v Ekvadorju. Cilj ladje naj bi bila Bolgarija.

Po predhodni preiskavi naj bi balkanski kartel to mamilo dobil iz Evrope in ga distribuiral v države, kot so Italija, Francija in Nemčija, kjer bi ta tovor stal okoli 75 milijonov dolarjev. Ekvador je v zadnjih letih postal varna enklava za dejavnosti evropskih tihotapcev mamil, predvsem Albancev, Črnogorcev, Špancev, Grkov, Nizozemcev in Belgijcev, navaja ekvadorski časnik Primicias.

Med letoma 2017 in 2021 je po poročilih o migracijah v državo vstopilo 721 Albancev, 1053 Belorusov, 3111 Grkov in 192 Črnogorcev, ki naj bi prišli zaradi tihotapljenja mamil, naselili pa so se v zaprtih conah pristanišča Guayaquil