20 let na begu

FOTO: Googlov ulični pogled mafijca stal svobode

J.P.
5. 1. 2022, 19.04
Posodobljeno: 5. 1. 2022, 19.08
Deli članek:

Na begu je bil dve desetletji. Preostanek življenja bo preživel za zapahi.

Zajem zaslonske slike
Gioacchino Gammino (desno) pred svojo prodajalno sadja in zelenjave

Po 20 letih na begu je v roke policistov le padel italijanski mafijec, potem ko je bil opažen na Googlovih zemljevidih. Kje? V Španiji.

Nazaj v zapor

Gioacchino Gammino je bil eden od najbolj iskanih mafijcev v Italiji; spoznan za krivega umora je leta 2002 pobegnil iz rimskega zapora, nato pa se je, kot se je izkazalo, zatekel v Galapagar mesto, ki se nahaja severno od Madrida.

60-letnik si je spremenil ime v Manuel, se zaposlil kot kuhar in odprl prodajalno s sadjem in zelenjavo, imenovano El Huerto de Manu oziroma Manuelov vrt.

Policisti so ga aretirali 17. decembra lani. Bil je precej presenečen, da so ga sploh našli, poročajo tuji mediji, saj v zadnjih desetih letih ni, kot je dejal, niti enkrat poklical svojih družinskih članov.

Gammino se zdaj vrača v italijanski zapor, kjer bo preživel preostanek svojega življenja.

Zmeda na snemanju

60-letnik je pripadal klanu Stidda iz Agrigenta; prvič je bil aretiran leta 1984, nato pa pet let pozneje spoznan za krivega umora mimoidočega v občini Campobello di Licata, ki ga je zamenjal za mafijca. Po obtožbi je pobral šila in kopita ter bil na begu, dokler ga niso leta 1998 aretirali v Barceloni. Španija ga je nato izročila Italiji.

A kako mu je uspelo pobegniti iz zapora? Takrat so tam snemali film, njemu pa je uspelo odkorakati na prostost, potem ko so ga zamenjali za nekoga drugega. Ob tem ne gre spregledati domnev nekaterih, da mu je na pomoč priskočil uniformirani član italijanske mafije.