Maščevanje

Raketni napad na ameriške vojake v Bagdadu

M.M.
5. 1. 2022, 17.28
Posodobljeno: 5. 1. 2022, 17.46
Deli članek:

Koalicija pod vodstvom ZDA je prejšnji mesec uradno končala svojo vojaško misijo podpore iraškim silam v boju proti Islamski državi. Vendar bo skoraj 2500 vojakov ostalo v Iraku kot vojaška svetovalna misija, ki bo še naprej pomagala iraškim silam.

Profimedia
Zbor v Teheranu ob drugi obletnici atentata na Qasema Soleimanija.

Raketa, izstreljena iz sovjetskega sistema Katjuša, je v sredo zadela iraško vojaško bazo, kjer so ameriški vojaki na mednarodnem letališču v Bagdadu, je sporočila iraška vojska. V tem napadu, tretjem v zadnjih treh dneh, po obletnici ameriškega napada z dronom, v katerem je bil pred dvema letoma ubit iranski general Qassem Soleimani v Bagdadu, ni bilo žrtev ali materialne škode.

V izjavi iraške vojske so zapisali, da je bil raketni izstrelek, s katerim je bil izveden napad, lociran v stanovanjskem naselju v zahodnem Bagdadu, na območju, za raketiranje letališča, ki so ga nekoč uporabljale milice, ki jih podpira Iran. V ponedeljek sta bila sestreljena dva oborožena brezpilotna letala, v torek pa sta bila uničena dva brezpilotna letala, napolnjena z eksplozivom, ki sta bila usmerjena proti iraški vojaški bazi, v kateri so nameščene ameriške enote v zahodni provinci Anbar.

Napoved maščevanja

V napadu ameriškega brezpilotnega letala na letališče v Bagdadu leta 2020 sta bila ubita poveljnik iranskih elitnih sil Quds, general Qassem Soleimani, in Abu Mahdi al-Muhandis, namestnik poveljnika iraških milic, ki podpirajo Teheran, znane kot Ljudske mobilizacijske sile. Proiranske šiitske frakcije v Iraku so obljubile maščevanje za umore in dejale, da bodo napade ustavile, ko bo ameriška prisotnost v Iraku prenehala.