Za kraljico da, za navadne smrtnike ne

Britanska vlada bi omejila nakupe smrtonosnih samostrelov

L.J.
28. 12. 2021, 15.28
Posodobljeno: 28. 12. 2021, 15.29
Deli članek:

Zgolj tri dni po tem, ko so britanski policisti preprečili napad na kraljico Elizabeto II., vlada razmišlja o strožjih omejitvah posedovanja in kupovanja samostrelov. Aktivisti pravijo, da je razmislek prišel prepozno.

Profimedia
Samostrel je smrtonosno orožje.

Samostrel je smrtonosno srednjeveško orožje, a ga je v Združenem kraljestvu moč kupiti in posedovati vsem polnoletnim osebam, brez posebnih omejitev. Za nakup prav tako ni potrebno pridobiti licence.

Po tem, ko je policija na Otoku na božični dan preprečila napad na kraljico Elizabeto II., je notranja ministrica Priti Patel naznanila, da bo vlada preučila možnosti, da se pogoji za nakup in posedovanje samostrelov zaostrijo. Zagovorniki prepovedi tega smrtonosnega orožja pa trdijo, da je razmislek prišel prepozno. Ena izmed aktivistk za uvedbo strožjih omejitev posedovanja samostrelov, Laura Sugden, je sama na najbolj grozljiv način utrpela škodo, ki jo lahko povzroči to orožje.

Januarja 2018 je njo in njenega moža Shana s samostrelom napadel jezni sosed Anthony Lawrence, ki je mlad par krivil za to, da so ga izselili iz njegovega stanovanja. Lawrence je ubil njenega moža Shana in močno poškodoval tudi Lauro, a se mu je uspela izviti in pobegniti iz stanovanja. Od smrti njenega moža dalje se Laura zavzema za strožje omejitve pri posedovanju tega smrtonosnega orožja.

Novica, da britanska vlada po načrtovanem napadu razmišlja o uvedbi omejitev, je bila zanjo "sladko-kisla," saj bi si želela, da bi vlada resno razmišljala o njej že po smrti njenega moža in vseh ostalih, ki so umrli zaradi poškodb, povzročenih s samostreli, in ne šele po tem, ko je bila ogrožena britanska monarhinja.

Sugden se s podporo pravnikov zavzema za tako imenovani Shanov zakon, ki bi za nakup samostrela zahteval enake pogoje kot za nakup strelnega orožja. To bi pomenilo, da bi bila za nakup samostrela potrebna pregled kazenske evidence kupca in ocena njegovega duševnega zdravja. Poleti so ji na vložene predloge z vlade odgovorili, da zakonodaje ne bodo spreminjali.