napetosti

Nad Ukrajino poleteli dve ameriški vohunski letali; le kaj sta počeli?

B.K.
28. 12. 2021, 14.26
Posodobljeno: 28. 12. 2021, 14.26
Deli članek:

Stanje na ukrajinsko-ruski meji postaja vse bolj napeto.

Profimedia
Ameriško vohunsko letalo Boeing RC-135.

Dvojec ameriških vohunskih letal E-8C in RC-135V je poletel po ukrajinskem zračnem prostoru, poroča ameriška revija Forbes. Gre za eno izmed prvih tovrstnih misij ameriškega letalstva v Ukrajini, njuna naloga pa naj bi bila zbiranje informacij o domnevnem kopičenju ruske vojske v bližini meje z Ukrajino. Letali sta se približali separatističnima republikama Doneck in Lugansk na vzhodu države, na vsega 40 kilometrov, še poroča Forbes.

E-8C je vohunsko letalo, s katerim ameriško letalstvo zbira posnetke s terena, RC-135V pa išče elektromagnetske signale s kopnega.

Letali naj bi bili namenjeni bolj natančni določitvi količine in lokacij ruske vojske, ki stoji v bližini ukrajinske meje. Po navedbah ameriških medijev naj bi namreč Ruska federacija tam imela nastanjenih priblićno 100.000 vojakov, 1.200 tankov in na ducate drugih vojaških vozil.

Ameriške stratege skrbi, da se Rusija pripravlja na invazijo Ukrajine, a ruske oblasti to zanikajo in pravijo, da imajo na svojem ozemlju pravico razporejati svojo vojsko kakor želijo. Rusko zunanje ministrstvo je medtem Ameriške kolege opozorilo, da bi kopičenje vojsk zveze Nato v neposredni bližini ruske meje lahko imela “najresnejše posledice.”

Januarja se bosta sicer sestali vladi Združenih držav Amerike in Rusije. Delegaciji bosta skušali napetosti umiriti po diplomatski poti. Za srečanje sta se pred časom po telefonu dogovorila ameriški in ruski predsednik Joe Biden in Vladimir Putin.