Poškodovani civilisti

FOTO: Izrael bombardiral sirsko pristanišče

L.J.
28. 12. 2021, 12.09
Posodobljeno: 28. 12. 2021, 12.11
Deli članek:

Izraelska vojska je ponoči izvedla zračni napad nad največjim sirskim pristaniščem v Latakiji, poškodovane so tudi zgradbe civilistov in bolnišnica.

Reuters
Izraelski zračni napad je povzročil veliko materialno škodo, zagorel je velik del pristanišča v Latakii

V noči iz ponedeljka na torek je izraelska vojska že drugič v dobrem mesecu izvedla zračni napad na sirsko pristanišče v Latakii. Zagoreli so kontejnerji s tovorom, poškodovane so bile hiše civilistov in pročelje bolnišnice. Po besedah sirske vladne televizije je nastala ogromna materialna škoda. O smrtnih žrtvah iz Sirije ne poročajo, so pa v bolnišnici zaradi poškodb oskrbeli nekaj civilistov.

Izraelska vojska trdi, da so napad izvedli, saj je v preteklih dneh v pristanišču v Latakii pristala ladja s tovorom za Iran. Ladja naj bi prevažala pošiljko orožja. Iran je v Siriji eden ključnih podpornikov vlade predsednika Bašarja al Asada. Izrael vojno, ki jo uradno bije proti Siriji, izrablja, da oškoduje Iran, ki ga smatra za političnega nasprotnika, in v Siriji proti njem bije "vojno v senci".

Od izbruha sirske vojne leta 2011 je Izrael nad Sirijo izvedel več 100 potrjenih zračnih napadov. Napadal je predvsem vojaške baze Irana ter strateške lokacije in borce libanonskega Hezbolaha.