Obsežne poplave v Braziliji

FOTO: Popustila dva jezova; »noro je, pri mostu so valovi visoki skoraj dva metra«

S.R.
27. 12. 2021, 17.52
Deli članek:

Obilno deževje v zvezni državi Bahia na severovzhodu Brazilije je od novembra terjalo že 18 smrtnih žrtev. Včeraj so namreč poročali o novem smrtnem primeru, pri čemer je moralo domove zapustiti že 35.000 ljudi.

Reuters
Poplave v brazilski zvezni državi Bahia.

Po tednih močnega deževja, posledično naraslih rekah, ki poplavljajo kraje po celotnem območju, sta konec tedna popustila še dva jezova. V noči na nedeljo je popustil jez Igua, s katerim so v bližini mesta Vitoria da Conquista na jugu zvezne države zajezili reko Verruga. Včeraj je nato popustil še jez v bližini kraja Jussiape dobrih 100 kilometrov severno. Ni sicer znano, ali je prišlo tudi do smrtnih žrtev, a je škoda na infrastrukturi velika, saj je bilo uničenih več cest in mostov, s tem pa je oteženo tudi posredovanje intervencijskih služb. Županja mesta Vitoria da Conquista Sheila Lemos je sicer dejala, da so prebivalce v bližini jezu še pravočasno evakuirali.

Reuters
Poplave v brazilski zvezni državi Bahia.

Reševalci so morali posredovati tudi v Itabuni, mestu s približno 200.000 prebivalci, ki se nahaja bliže obali in kjer je bilo povsem poplavljeno mestno središče. »Noro je, pri mostu so valovi visoki skoraj dva metra,« je za tiskovno agencijo Reuters pojasnil lastnik trgovine Luiz Constancia. Reševalci so prebivalce reševali z gumijastimi čolni, ali pa so tistim, ki so še imeli zavetje, vozili osnovne potrebščine in hrano. Po navedbah prebivalcev reka Cachoeira, ki teče skozi mesto, v zadnjih 50 letih še nikoli ni bila tako visoka.

Reuters
Poplave v brazilski zvezni državi Bahia.

Guverner zvezne države Rui Castro je že v soboto pojasnil, da bodo imele poplave posledice za najmanj 400.000 ljudi. Iz približno 67 krajev so sicer v zadnjih tednih evakuirali na tisoče ljudi. »Domove je moralo zapustiti na tisoče ljudi, saj se je gladina vode dvignila za meter, dva, ponekod celo tri metre,« je pojasnil.

Reuters
Poplave v brazilski zvezni državi Bahia.

Reuters
Poplave v brazilski zvezni državi Bahia.