Potrjeno

33-letni moški umrl za posledicami cepljenja

P.T./STA
8. 12. 2021, 11.49
Posodobljeno: 8. 12. 2021, 11.51
Deli članek:

Hrvaška agencija za zdravila je, potem ko se je na Hrvaškem proti covidu-19 cepilo več kot 2,2 milijona ljudi, potrdila prvo smrt v povezavi s cepljenjem.

Profimedia
Na Hrvaškem potrdili prvi primer smrti v povezavi s cepljenjem proti covidu.

33-letni moški iz Siska je umrl 12 dni po cepljenju s prvim odmerkom AstraZenece. Povezavo njegove smrti s cepljenjem pa so ocenili kot verjetno, so sporočili iz hrvaške agencije za zdravila. Pojasnili so, da je pri moškem šlo za sindrom tromboze s trombocitopenijo. Poleg tega primera niso zabeležili drugih primerov tega stranskega učinka cepiva.

Prijavo suma so prejeli marca, po njej pa so opravili obsežne medicinske preiskave in analize. Evropska agencija za zdravila je pozneje ugotovila, da lahko ta sindrom zelo redko nastane kot stranski učinek vektorskih cepiv. Po podatkih Eme so do 14. novembra letos v evropski bazi stranskih učinkov prejeli 624 prijav suma omejenega sindroma, potem ko so v EU porabili okoli 69 milijonov doz cepiva AstraZenece. Na Hrvaškem pa so doslej porabili več kot pol milijona odmerkov cepiva AstraZenece.

Na Hrvaškem je za posledicami covida-19 doslej umrlo 11.329 ljudi, potrdili pa so 635.027 primerov okužbe z novim koronavirusom.