»nikoli ne veš«

Fauci o omikronu: Različica »skoraj zagotovo« ni hujša od delte

R.T.
7. 12. 2021, 19.27
Posodobljeno: 7. 12. 2021, 19.36
Deli članek:

Prvi mož ameriškega boja proti epidemiji sars-cov-2 Anthony Fauci meni, da različica omikron »skoraj zagotovo« ni hujša od delte.

Profimedia
Anthony Fauci

Fauci, glavni zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika Joeja Bidna, je danes sicer priznal, kar strokovnjaki po svetu opozarjajo že ves teden, da bodo namreč natančnejši podatki o novi različici omikron, zlasti povezani z učinkovitostjo cepiv, virulentnostjo različice in njeno nalezljivostjo, znani v nekaj tednih. Je pa dejal, da prvi znaki kažejo, da ne gre za hujšo različico od prejšnjih, morda celo »milejšo.«

Nova različica je »očitno zelo nalezljiva,« zelo verjetno bolj nalezljiva od delte, ki trenutno zlahka prevladuje po svetu, je danes za tiskovno agencijo AFP dejal Fauci. Dodal je, da trenutni epidemiološki podatki po svetu kažejo, da je pri omikronu višje tudi tveganje za ponovno okužbo. Fauci prve laboratorijske analize, s katerimi preverjajo učinkovitost protiteles, ki jih sprožijo trenutno razpoložljiva cepiva, pričakuje v naslednjih dneh ali tednu dni. Kar zadeva tretje vprašanje virulentnosti, torej sposobnosti virusa, da povzroči bolezen, pa Fauci ostaja optimist. »Skoraj zagotovo ni hujši kot delta,« je dejal ter dodal, da nekateri podatki kažejo, da bi lahko povzročal celo milejši potek bolezni. Po njegovih navedbah bi bil v primeru te različice najboljši možni scenarij ta, da gre za sicer bolj nalezljivo različico, ki pa ne povzroča hujše bolezni in ki ne bo povzročila navala bolnikov in smrti. V najslabšem primeru povzroča tudi hujši potek bolezni, v tem primeru bi po njegovih besedah sledil nov val okužb, ki ga morda ne bo mogoče omiliti niti s precepljenostjo in prebolevnostjo. »Mislim, da se ne bo uresničil najslabši scenarij, a nikoli ne veš,« je pojasnil.