Prijet na letališču

Imajo osumljenca za umor Džamala Hašodžija

J.P./STA
7. 12. 2021, 17.50
Posodobljeno: 7. 12. 2021, 17.52
Deli članek:

Moški je potoval pod svojim imenom, po prijetju pa so zanj v skladu s turškim mednarodnim nalogom za aretacijo odredili sodno pridržanje. Pred tožilstvo naj bi stopil v sredo.

Reuters
Hašodžija naj bi zadavili takoj po prihodu na konzulat.

Na letališču Charlesa de Gaulla pri Parizu so danes prijeli enega od osumljencev za umor savdskega novinarja Džamala Hašodžija leta 2018, izjave pravosodnih in letaliških virov navaja francoska tiskovna agencija AFP. Šlo naj bi za 33-letnega Halida Alotaibija, enega od 26 Savdijcev, ki jih v zvezi z novinarjevim umorom išče Turčija.

Moški je glede na poročanje francoskih medijev potoval pod svojim imenom, po prijetju pa so zanj v skladu s turškim mednarodnim nalogom za aretacijo odredili sodno pridržanje. Pred tožilstvo naj bi stopil v sredo.

Hašodžija, vidnega kritika savdskih oblasti, so oktobra 2018 na savdskem konzulatu v Istanbulu ubili pripadniki posebnih enot iz Rijada. Njegovega trupla, ki naj bi bilo razkosano, niso nikoli našli.

Sodeč po februarja letos objavljenem poročilu ameriških obveščevalcev je ukaz o prijetju ali usmrtitvi novinarja izdal sam savdski prestolonaslednik. V Rijadu te očitke zavračajo kot lažne.

Turško sodišče je lani začelo v odsotnosti soditi 20 osumljenim sodelovanja pri umoru, vključno z dvema nekdanjima sodelavcema savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Turško tožilstvo je kasneje vložilo obtožnice še proti šestim osumljencem iz Savdske Arabije, ni pa še noben predstavnik savdskih oblasti v zvezi z umorom v Turčiji stopil pred sodnika.

Septembra 2020 je savdsko sodišče razveljavilo smrtne kazni, predhodno izrečene petim ljudem, obsojenim zaradi smrti Hašodžija, in jih namesto tega obsodilo na 20 let zapora.