Pomembna uporaba mask FFP2

V Avstriji konec lockdowna za cepljene

G.G./STA
7. 12. 2021, 13.05
Posodobljeno: 7. 12. 2021, 13.07
Deli članek:

V Avstriji se s ponedeljkom zaključuje predvideno obdobje lockdowna. Novi avstrijski kancler Karl Nehammer vztraja pri zastavljenem načrtu. Za cepljenje bo spet vse odprto.

Profimedia
Avstrijski kancler Karl Nehammer tudi odpira gostinstvo.

Pri prihodnjih protikoronskih ukrepih bo avstrijska vlada po kanclerjevih besedah delovala "previdno, kot je le mogoče". Pri tem je Nehammer kot primer "pomembnega dejavnika" omenil uporabo zaščitnih mask FFP2. Vodja slovenske strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar se verjetno ne bi strinjala z avstrijskim kanclerjem. Včeraj je poudarila, da je "Težava pri FFP2 maskah je, da ščitijo samo nas, pred drugimi, da se mi ne okužimo, ni pa nujno, da ščitijo druge pred nami." Te maske je označila za "bolj egoistične maske", predlaga pa, da za "splošno uporabo ostanejo večinoma kirurške maske, ki si jih je lažje namestiti in nudijo zelo dobro zaščito, če jih redno menjavamo."

Nehammer je Poudaril je, da je med ljudmi čutiti, da je odprtje pomembno, saj gre za to, da zaslužijo sredstva za življenje. Pomembni so poleg tega tudi nadzor in sankcije v primeru nespoštovanja sprejetih ukrepov.

Nehammer je izpostavil tudi pomen skupnega in odločnega boja proti novemu koronavirusu, s cepljenjem proti covidu-19 pa se je mogoče, kot je dejal, izogniti novim zaprtjem javnega življenja. Podprl je tudi stališče ministra za zdravje Wolfganga Mücksteina, ki se je zavzel, da bi dodatne omejitve za necepljene še naprej veljale tudi po koncu zaprtja javnega življenja. 
Avstrijski minister za zdravje sicer tudi zagovarja stališče, da lahko posamezne zvezne države sprejmejo lastne rešitve za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

Predsednik avstrijske gospodarske zbornice Harald Mahrer na drugi strani meni, da bi moralo po koncu zaprtja javnega življenja namesto previdnega odpiranja slediti "odprtje za vse panoge".

Odločitev o novih protikoronskih ukrepih v Avstriji naj bi sprejeli v sredo na srečanju med avstrijsko vlado ter deželnimi glavarji posameznih avstrijskih dežel.

V Avstriji v zadnjih dneh beležijo bistven upad števila novih okužb z novim koronavirusom. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev se je v času zaprtja skoraj prepolovila, in sicer z več kot 1000 na trenutno približno 600 okužb. Razmere v avstrijskih bolnišnicah sicer še vedno ostajajo napete, a so stabilne.