Peking

ZDA bojo bojkotirale zimske Olimpijske igre na Kitajskem

P.T./STA
6. 12. 2021, 20.39
Posodobljeno: 6. 12. 2021, 20.59
Deli članek:

Združene države Amerike so v ponedeljek napovedale diplomatski bojkot zimskih olimpijskih iger v Pekingu leta 2022.

Profimedia
Prizorišče alpskega smučanja.

Gre za ukrep, ki naj ne bi vplival na udeležbo in olimpijske nastope ameriških športnikov v Pekingu. "Bidenova administracija ne bo poslala nobenega diplomatskega ali uradnega predstavnika na zimske olimpijske in paraolimpijske igre v Pekingu 2022 glede na potekajoči genocid v Ljudski republiki Kitajski in zločine proti človeštvu v Xinjiangu ter druge kršitve človekovih pravic," je odločitev za bojkot novinarjem utemeljila tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki.

"Športniki reprezentance ZDA imajo našo popolno podporo. Za njimi bomo 100-odstotno, saj bomo zanje navijali od doma," je še pojasnila tiskovna predstavnica Bele hiše. Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidena je tako uresničila grožnjo in potrdila diplomatski bojkot zimskih olimpijskih iger, ki bodo od 4. do 20. februarja na Kitajskem. Diplomatski bojkot pomeni, da se člani administracije, ameriški uradniki, ne bodo udeležili zimskih olimpijskih iger v Pekingu.

Diplomatski bojkot, ki so ga že mesece spodbujali nekateri člani ameriškega kongresa, naj ne bi vplival na nastope ameriških športnikov v Pekingu, na čelu z zvezdnico Mikaelo Shiffrin, ki napoveduje boj za kolajne v vseh petih disciplinah alpskega smučanja.

Predsednik Biden je prejšnji mesec dejal, da razmišlja o takšnem diplomatskem bojkotu, ko je kritično govoril o stanju človekovih pravic na Kitajskem. V Washingtonu zagovarjajo stališče, da gre pri kršitvah človekovih pravic v pokrajini Xinjiang za "genocid nad manjšinskimi muslimanskimi Ujguri".

Organizacije za človekove pravice oblastem v Pekingu očitajo tudi represijo v Tibetu, Hongkongu in nekaterih drugih avtonomnih regijah.