Boj proti okužbam

V Franciji vrata zapirajo nočni klub

J.P./STA
6. 12. 2021, 20.55
Posodobljeno: 6. 12. 2021, 21.00
Deli članek:

Francoska vlada pa kljub porastu števila okužb in večjemu pritisku na bolnišnice ni uvedla strožjih ukrepov za splošno družbo oz. necepljene.

Profimedia
Nočno klubi bodo zaprti štiri tedne.

V Franciji bodo ta konec tedna za štiri tedne zaprli nočne klube, da bi tako omejili širjenje novega koronavirusa, je danes napovedal francoski premier Jean Castex.

V nedeljo je francosko ministrstvo za zdravje poročalo o več kot 42.000 novih primerih okužb. V bolnišnicah se zdravi več kot 11.000 covidnih bolnikov, kar je največ od avgusta, od tega jih je 2000 na intenzivni negi. Trenutno še vedno večino vseh okužb predstavlja koronavirusna različica delta, so pa v državi potrdili tudi 25 okužb z omikronom.

"Vsi smo nagnjeni k temu, da postanemo manj previdni," je v televizijskem nagovoru povedal Castex, ki je ravno prebolel covid-19.

Francoska vlada pa kljub porastu števila okužb in večjemu pritisku na bolnišnice ni uvedla strožjih ukrepov za splošno družbo oz. necepljene. Namesto tega je Castex danes pozval podjetja, naj spodbujajo delo od doma, državljani pa naj se vzdržijo druženja. Po novem bodo sicer covidna potrdila obvezna tudi za uživanje hrane na božičnih sejmih.

"Razmere zahtevajo posamezne in kolektivne napore," je prepričan premier. Ob tem je zavrnil možnost zaprtja javnega življenja, saj je v državi cepljenih že skoraj 90 odstotkov prebivalcev, starejših od 12 let.

Napovedal je še, da bodo kmalu omogočili tudi cepljenje otrok, ki so stari od pet do 12 let. Starejši od 65 let pa bodo lahko kmalu dobili poživitveni odmerek, ne da bi se morali naročiti na termin.