Kmalu tudi v zasebnem sektorju

Newyorški delavci morajo biti cepljeni do 27. decembra

J.P.
6. 12. 2021, 17.29
Posodobljeno: 6. 12. 2021, 19.58
Deli članek:

Omikron, nižje temperature in praznična druženja, učinkuje pa le cepivo.

Profimedia
Bill de Blasio

V New Yorku morajo zaposleni v javnem sektorju že biti cepljeni, a je tamkajšnji župan oznanil, da bodo mandat podaljšali, in sicer 27. decembra. Kot je dejal Bill de Blasio, ki bo županski stolček zasedal do začetka januarja, so se v New Yorku odločili za preventivo, ne kurativo. Nov dejavnik je vsekakor omikron; temperature se nižajo, obetajo se praznična druženja. »Cepljenje je edina stvar, ki učinkuje,« je dejal de Blasio in dodal, da bo New York prvo ameriško mesto, v katerem bo cepljenje obvezno tudi za zaposlene v zasebnem sektorju. Kot poroča STA bodo morali zaposleni v zasebnih podjetjih od 27. decembra predložiti dokazilo o cepljenju z najmanj enim odmerkom enega od treh cepiv, ki so v uporabi v ZDA, to so cepiva Pfizerja, Moderne in Johnson & Johnsona.

Cepljenje za delavce v javnem sektorju je v New Yorku obvezno od jeseni – številni so zaradi tega dali odpovedi, a se je precepljenost na koncu le povišala.

V New Yorku so zaznali že deset primerov okužbe z novo različico omikron. Precepljenih je približno 69 odstotkov meščanov, a so razlike med posameznimi skupnostmi občutno.