Podivjana množica

FOTO: Do smrti pretepen in zažgan, ker naj bi strgal verski plakat

J.P./STA
4. 12. 2021, 12.02
Posodobljeno: 4. 12. 2021, 12.10
Deli članek:

Zadnji tovrsten incident se je zgodil v petek v provinci Pundžab, kakih 200 kilometrov jugovzhodno od prestolnice Islamabad.

Reuters
V Pakistanu je množica do smrti pretepla moškega zaradi domnevne blasfemije.

V Pakistanu so aretirali kakih 120 ljudi, potem ko je pobesnela množica do smrti pretepla in nato še zažgala direktorja neke tovarne iz Šrilanke, ker naj bi bil kriv blasfemije oziroma bogokletja. S stene naj bi strgal nek verski plakat in ga vrgel v smeti. Delavci naj bi se že pred tem pritoževali, da je "zelo strog", zato policija preiskuje tudi možnost, da so se mu skušali z očitki o bogokletju maščevati. Posnetki grozljivega napada so zakrožili po spletnih družbenih omrežjih in mnogi od sodelujočih se niso niti najmanj sramovali oziroma niso niti skušali prikriti svoje identitete. Številni so se sami fotografirali pred gorečim truplom in posnetke nato objavili na spletu.

Dogodek je v državi sprožil val ogorčenja, pakistanski premier Imran Kan ga je celo ocenil kot "dan sramote za Pakistan". Obsodile so ga bolj ali manj vse politične in verske strani ter tudi vrh vojske.

Blasfemija je sicer ena od najbolj spornih in žgočih tem v Pakistanu, kjer lahko že najmanjši sum oziroma namig na žalitev islama vzpodbudi goreče proteste in celo javna linčanja.