Zaenkrat še brez smrti

Različica omikron tudi na Hrvaškem? Pri WHO svarijo pred nepotrebno paniko ...

S.R.
3. 12. 2021, 20.17
Posodobljeno: 3. 12. 2021, 21.13
Deli članek:

Pri Svetovni zdravstveni organizaciji menijo, da moramo biti pripravljeni in previdni, a da je panika odveč.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Tiskovni predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Christian Lindmeier je danes v Ženevi glede najnovejših dognanj o koronavirusni različici omikron dejal, da se morajo proizvajalci cepiv proti covidu-19 pripraviti na verjetnost, da bo treba njihova cepiva prilagoditi. Na tem sicer že aktivno delata oba proizvajalca mRNA cepiv Moderna in Pfizer/BioNTech. Kot je za tiskovno agencijo Reuters pojasnil izvršni direktor nemškega BioNTecha Ugur Sahin, bi lahko cepivo prilagodili razmeroma hitro, a da bi moralo trenutno cepivo še vedno nuditi zaščito pred hujšim potekom bolezni. »Menim, da bomo na neki točki načeloma potrebovali novo cepivo za to novo različico. Vprašanje je, kako nujno je to,« je dejal Sahin

Vodja znanstvenikov pri WHO Soumya Swaminathan je sicer danes dejala, da je za odgovor na vprašanje, ali bodo potrebna prilagojena cepiva, še prezgodaj. Posvarila je pred nepotrebno paniko. »Moramo biti pripravljeni in previdni, a ne tudi panični, saj smo v drugačni situaciji kot pred letom dni,« je dodala. Enako je dejal direktor WHO za izredne razmere Mike Ryan, ki je poudaril, da zaenkrat ni dokazov, da bi bilo treba trenutna cepiva prilagoditi, zato bi se morali odgovorni posvetiti predvsem temu, da se s trenutno razpoložljivimi cepivi cepi čim več ljudi.

Različico omikron so sicer do danes potrdili v 40 državah po svetu. Poleg Južne Afrike, kjer beležijo eksponentno rast, pa so drugi največji izbruh zabeležili na Norveškem, kjer se je na poslovni božični zabavi s to različico okužilo najmanj 13 oseb. Prva grožnja zaenkrat še vedno ostaja različica delta, ki je v Evropi poskrbela za hud jesensko-zimski val.

Tudi na Hrvaškem

Sicer pa so prvi sum na okužbo z različico omikron danes zabeležili tudi na Hrvaškem, kar je za tiskovno agencijo Hina potrdil tudi hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Gre za vzorec, ki je bil v odvzet na območju Zagreba. Jutarnji list poroča, da gre za tujega državljana, ki je bil v Zagrebu na poslovnem sestanku, pred tem pa naj bi se nahajal tudi na območju Južne Afrike. Uradni rezultati sekvenciranja bodo predvidoma znani jutri. 

Še brez smrti

So pa po poročanju STA pri WHO danes potrdili, da zaenkrat še niso prejeli nobenega poročila o smrtih, povezanih z omikronom. Uvodne študije strokovnjakov v Južni Afriki nakazujejo, da utegne biti verjetnost ponovne okužbe pri novi različici kar trikrat višja kot pri različicah delta ali beta. Tamkajšnji zdravniki so poleg tega od pojava omikrona zaznali občutno povečanje števila otrok, mlajših od pet let, ki so bili zaradi covida-19 hospitalizirani. Obenem je nova različica - vsaj v primerih, ki so jih doslej potrdili v evropskih državah - povzročala zgolj mile simptome, kot sta glavobol in vneto grlo. A pri vsem tem gre zaenkrat zgolj za še nepotrjena prva opažanja.

Božično darilo?

Nemški zdravstveni strokovnjak Karl Lauterbach, klinični epidemiolog in kandidat za novega nemškega ministra za zdravje, je pred dnevi ocenil, da bi se lahko omikron sodeč po prvih poročilih celo izkazal kot pravo »božično darilo« in nam prinesel hitrejši konec pandemije, še poroča STA. Po njegovi oceni bi lahko veliko število mutacij, s katerimi se ponaša, pomenilo tudi, da bo okužba z njo manj smrtonosna. To bi bilo tudi v skladu z načinom, na katerega se razvija večina drugih respiratornih virusov, ki praviloma nikoli niso zares izkoreninjeni, ampak se sčasoma razvijejo v blažji virus, podoben običajnemu prehladu.