imenovan za novega predsednika ÖVP

Karl Nehammer mandatar za kanclerja

J.P./STA
3. 12. 2021, 13.50
Posodobljeno: 3. 12. 2021, 13.53
Deli članek:

Karl Nehammer je na današnji novinarski konferenci dejal, da mu je predsedstvo danes izreklo soglasno podporo, kar mu je v "veliko čast".

Profimedia
Karl Nehammer

Predsedstvo avstrijske ljudske stranke ÖVP je dosedanjega notranjega ministra Karla Nehammerja danes imenovalo za novega predsednika stranke. Znane so tudi spremembe v sestavi avstrijske vlade, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po navedbah APA so se deželni glavarji iz vrst ÖVP že v četrtek zvečer dogovorili o tem, da bo Nehammer na položaju predsednika stranke nasledil Sebastiana Kurza in na kanclerskem položaju Alexandra Schallenberga. Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen naj bi Nehammerja na položaj novega kanclerja zaprisegel v ponedeljek dopoldan.

V novi avstrijski vladi pod vodstvom Nehamerja prihaja tudi do nekaj sprememb na ministrskih položajih. Med drugim bo zunanje ministrstvo ponovno prevzel Schallenberg. Novi avstrijski notranji minister bo Gerhard Karner, vodenje finančnega ministrstva pa bo prevzel Magnus Brunner.

Nehammer je na današnji novinarski konferenci dejal, da mu je predsedstvo danes izreklo soglasno podporo, kar mu je v "veliko čast". Da bo vodil ÖVP, je zanj privilegij. Hkrati je izrekel pohvalo dosedanjemu predsedniku stranke Sebastianu Kurzu, ki se je v četrtek nepričakovano odločil, da se umika iz avstrijske politike. Kurz je bo Nehammerjevih besedah "neverjetno veliko naredil" za stranko.

Podpredsednik koalicijskih Zelenih, podkancler Werner Kogler, je še pred imenovanjem Nehammerja za novega predsednika ljudske stranke ocenil, da ta predstavlja odlično osnovo za nadaljevanje dela koalicijske vlade med ÖVP in Zelenimi.

35-letni Kurz, proti kateremu poteka preiskava zaradi korupcije, je v četrtek sporočil, da se po desetih letih umika iz politike in da bo sedaj čas namenil družini. Pred kratkim je namreč postal prvič oče.

Še isti dan, ko je Kurz sporočil svoj umik iz politike, je odstop s kanclerskega položaja napovedal njegov naslednik Schallenberg. Odstop je utemeljil z besedami, da ni bil nikoli njegov namen in niti cilj, da bi prevzel vodenje stranke. Zavzel se je, da bi bil kancler in predsednik stranke ena oseba. Iz politike se je nato poslovil še finančni minister Gernot Blümel, ki velja za tesnega zaupnika Kurza.

Menjava na čelu ÖVP se je zgodila v času, ko stranka izgublja podporo v javnomnenjskih raziskavah. Potem, ko so se v javnosti pojavili očitki o korupciji na račun Kurza, je stranki začela upadati podpora in je že zdrsnila na drugo mesto, za socialdemokrati (SPÖ). V zadnji javnomnenjski raziskavi je SPÖ dobil podporo 26 odstotkov glasov, ljudska stranka 23 odstotkov. Sledijo svobodnjaki z 21 odstotki ter Neos in Zeleni s po 12 odstotki. Prvič po dolgem času bi tako bila mogoče, da bi vlado z večinsko podporo lahko sklenili SPÖ, Zeleni in Neos brez ÖVP, še poroča APA.