Vulkan

VIDEO: Japonsko stresel močan potres. Strah pred izbruhom vulkana Fuji

M.M.
3. 12. 2021, 09.19
Posodobljeno: 3. 12. 2021, 09.29
Deli članek:

Potres z magnitudo 4,8 je stresel območje blizu kultne gore, 100 km zahodno od Tokia.

Profimedia
Gora in vulkan Fuji.

Japonske oblasti so v petek, po potresu z močjo 4,8 po Richterjevi lestvici, umirile ugibanja o možnem izbruhu vulkana na gori Fuji, najvišjem vrhu v državi.

Potres z magnitudo 4,8 je stresel območje blizu kultne gore, 100 km zahodno od Tokia, ni pa poročil o poškodovanih, žrtvah ali večji materialni škodi.

»Tokio bi bil v resničnih težavah, če bi izbruhnil gora Fuji. Glede na to, da okužba s korona virusom še traja, kam lahko pobegnemo?« je na Twitter napisal eden od domačinov.

Še vedno preživlja obdobja aktivnosti

Vulkan je nazadnje izbruhnil pred več kot 300 leti, vendar je še vedno aktiven in občasno prehaja skozi obdobja aktivnosti, ki lahko povzročijo več sto potresov na mesec.

Komisija japonske vlade je lani opozorila, da bo vsak večji izbruh na Tokio vrgel toliko pepela, da bo njegovo prometno omrežje vlakov in avtocest v treh urah paralizirano.

Japonska meteorološka agencija pa je sporočila, da ni podatkov, ki bi kazali na povečano verjetnost vulkanskega izbruha na gori Fuji. "V opazovanjih v zvezi z goro Fuji nismo opazili nobenih posebnih nenormalnosti. Verjetno ni povezave (med potresom in morebitnim izbruhom),'' je na tiskovni konferenci povedal predstavnik agencije.