Študija

Dež na Arktiki prej kot so predvidevali strokovnjaki. Kaj to pomeni za Zemljo?

M.M.
1. 12. 2021, 20.06
Posodobljeno: 1. 12. 2021, 20.06
Deli članek:

Zaradi globalnega segrevanja bi se lahko prehod iz snega v dež zgodil okoli leta 2070. Prehod bo verjetno močno vplival na arktični ekosistem.

Reuters
Dež na Arktiki bo nadomestil sneg prej, kot smo mislili.

Dež bi lahko nadomestil snežne padavine na Arktiki desetletja, preden smo mislili, je pokazala študija, ki opozarja, da bi spremembe, ki jih povzroča globalno segrevanje, lahko imele posledice zunaj snežne regije.

Arktika se segreva veliko hitreje kot preostali deli planeta, morski led se topi, kar dodaja vlago v zrak, kar bo verjetno povečalo količino padavin.

V primerjavi z najnovejšimi projekcijami s prejšnjimi podnebnimi modeli študija, objavljena v znanstveni reviji Nature Communications, ocenjuje, da bo prehod s padavin, v katerih prevladujejo snežne padavine, na tiste, v katerih prevladuje dež, prišel »eno ali dve desetletji prej«.

"Spremembe bodo resnejše in se bodo zgodile veliko prej, kot smo pričakovali, zato bodo imele velike posledice za življenje na Arktiki in zunaj nje," je povedala avtorica študije Michelle McCrystall.

A vse je odvisno od stopnje globalnega segrevanja.

Glede na trenutno stopnjo segrevanja bi lahko dež na Arktiki prevladal nad snegom pred koncem stoletja, pravi študija. Glede na to študijo bi z omejitvijo segrevanja na 1,5 stopinje Celzija, kar je najbolj ambiciozen cilj Pariškega podnebnega sporazuma iz leta 2015, na Arktiki še vedno prevladoval sneg.

Manj snežne odeje bi pomenilo, da bi Arktika izgubila nekaj svoje sposobnosti odbijanja sončne toplote in svetlobe od zemeljske površine, kar bi prispevalo k segrevanju.