Onesnaženje

V indijski prestolnici cel mesec dihali strupen zrak

J.P.
1. 12. 2021, 09.45
Posodobljeno: 1. 12. 2021, 09.50
Deli članek:

Dosegli so novo dno. A vse kaže, da bodo tlakovali pot nadaljnjemu poslabšanju.

Profimedia
Stanje v indijski prestolnici proti koncu prejšnjega meseca

Uradni podatki kažejo, da novembrska kvaliteta v indijski prestolnici že šest let ni bila tako slaba. New Delhi je tako kar 11 dni trpel hudo onesnaženje, kar je dan več kot novembra 2016. Podatki razkrivajo tudi, da prebivalci indijske prestolnice prejšnji mesec niso izkusili niti dneva kvalitetnega zraka.

Strokovnjaki za stanje krivijo kurjenje strnišč pridelkov v sosednjih zveznih državah in indijski praznik divali, katerih vpliv na podnebje je v november potisnilo podaljšano monsunsko obdobje.

V Indiji kvaliteto zraka sicer merijo od leta 2015.

Nasini satelitski podatki razkrivajo, da je v indijskih zveznih državah Punjab, Harjana in Utar Pradeš med 1. oktobrom in 28. novembrom gorelo kar 90.984 kurišč, kar je največ v zadnjih petih letih.

Tako kurjenje strnišč kot pirotehnika za praznovanje omenjenega praznika sta sicer prepovedana. A kaže, da se bo stanje le še poslabšalo, saj je zvezna vlada pristala na legalizacijo kurjenja, da bi pomirila stavkajoče kmete.

Ravni delcev PM2,5, ki se lahko nabirajo v pljučih, so v indijski prestolnici precej nad priporočenimi s strani Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).