»razlog za optimizem.«

Vzpodbudne novice iz Izraela: Pfizerjevo cepivo proti različici omikron le za vzorec manj učinkovito?

S.R.
1. 12. 2021, 10.06
Posodobljeno: 1. 12. 2021, 10.06
Deli članek:

Tistim, ki jih zaradi nove različice sars-cov-2 z imenom omikron grabi panika, bodo morda v uteho včerajšnje besede izraelskega ministra za zdravje Nitzana Horowitza.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Horowitz je včeraj dejal, da bodo polno cepljeni posamezniki, ki so prejeli tudi poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, najverjetneje zaščiteni tudi proti tej različici. V Izraelu so do včerajšnjega dne sicer potrdili šele štiri primere okužbe s to različico, pri čemer sta se okužila tudi polno cepljena zdravnika, ki pa sta dobrega zdravja.

Ni sicer povsem znano, s kakšnimi podatki razpolagajo izraelske zdravstvene oblasti, a je Horowitz napovedal, da bodo v naslednjih dneh proučili in posredovali natančnejše informacije o učinkovitosti cepiv, ter dodal, imajo »razlog za optimizem.« Že pred tem je vodja izraelske službe za javno zdravje Sharon Alroy-Preis pojasnila, da bodo imeli prve podatke na voljo že tekom dneva. Na podlagi teh preliminarnih podatkov pa kot kaže ocenjujejo, da bodo tisti, ki so drugi odmerek prejeli pred največ šestimi meseci oziroma so že prejeli poživitveni odmerek, zaščiteni tudi proti omikronu.

Zvečer so nato po poročanju časnika Jerusalem Post na izraelski televiziji Channel 12 postregli z novim vzpodbudnimi novicami, pri čemer so se opirali na poročilo, ki pa javnosti še ni dostopno. Po njihovih navedbah je Pfizerjevo cepivo v primeru omikrona le za nekaj odstotkov manj učinkovito kot v primeru delte, pri čemer naj bi bilo pri preprečevanju hujšega poteka bolezni celo enako učinkovito. V skladu z navedenim poročilom naj bi bila nalezljivost različice omikron v nasprotju s prvimi strahovi le nekoliko višja kot pri delti.

Te podatke je sicer treba jemati s ščepcem soli. Tiskovni predstavnik izraelskega ministrstva za zdravje je denimo včeraj zvečer dejal, da podatkov, o katerih je poročala televizija, sami še nimajo na voljo. Podatke o učinkovitosti cepiv proti različici omikron naj bi z Izraelom delili južnoafriški strokovnjaki, zbrali pa naj bi tudi podatke iz evropskih držav, v katerih so že potrdili okužbe s to različico. Ob tem je treba poudariti, da gre za predhodne in nepopolne podatke.

Za britanski BBC je medtem spregovorila južnoafriška zdravnica Angelique Coetzee, ki je imela v rokah prve bolnike, pri katerih so potrdili okužbo z novo različico. Pojasnila je, da so imeli bolniki, s katerimi se je srečala do zdaj, »zelo blage simptome.« Vzorec je sicer zaenkrat še premajhen za kakršne koli zaključke, pri čemer podatkov o poteku bolezni v primeru ranljivih oseb še ni na voljo.