Pripadnik Islamske države

Spoznan za krivega genocida, ker je priklenil 5-letnico, da je umrla od žeje

R.T.
30. 11. 2021, 13.47
Posodobljeno: 30. 11. 2021, 13.48
Deli članek:

Gre za prvega pripadnika Islamske države, ki je bil spoznan za krivega genocida nad Jazidi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Iraškega pripadnika Islamske države so v Nemčiji spoznali za krivega genocida nad Jazidi. Frankfurtsko sodišče je Taho al Jumaillyja zaradi umora jazidske deklice v Iraku obsodilo na dosmrtno zaporno kazen.

Džihadist je obtožen, da je leta 2015 petletnico zasužnjil, jo priklenil in pustil, da je umrla od žeje.

Al Jumailly je prvi pripadnik Islamske države, ki je bil spoznan za krivega genocida nad Jazidi. To kurdsko manjšino je neusmiljeno preganjala Islamska država, potem ko so pod njeno oblast leta 2014 prišli veliki deli ozemelj Sirije in Iraka. Umrlo je na tisoče moških, ženske in otroke je čakalo suženjstvo ter spolno nasilje.

Združeni narodi so leta 2016 nasilje, ki so ga pod Islamsko državo trpeli Jazidi, označili za genocid.

29-letni al Jumailly naj bi se Islamski državi pridružil leta 2013. Deloval je tako v Siriji kot v Iraku. Leta 2019 so ga aretirali v Grčiji in predali Nemčiji. Njegovo nemško soprogo Jennifer Wenisch so prejšnji mesec zaradi zločinov nad človeštvom zaprli za desetletje, potem ko deklici, ki sta jo zasužnjila z možem, ni pomagala.

V torek so ga v Frankfurtu spoznali za krivega genocida, zločinov proti človeštvu, vojnih zločinov in trgovine z ljudmi. Po nemškem kazenskem zakoniku za genocid velja umor, povzročitev hudih telesnih ali duševnih poškodb člana neke skupine, če je bil storjen z namenom celotnega ali delnega uničenje nacionalne, rasne, verske ali etične skupine.

Deklica in njena mama Nora sta bili kupljeni maja ali junija 2015. Končali sta v Faludži. Obsojeni ju je tam kaznoval, ker je deklica močila posteljo. Mama je med stanjem na prostem pri temperaturi 50 stopinj Celzija utrpela hude opekline, deklica pa je, priklenjena na okno, umrla od žeje.