morilski pohod

Terorist Breivik svojim žrtvam pošilja na tisoče pisem

B.K.
29. 11. 2021, 09.04
Posodobljeno: 29. 11. 2021, 11.18
Deli članek:

“Nekaj absurdnega je v tem, da ti nekdo, ki je vate usmeril puško, ustrelil in te hotel ubiti, zdaj pošilja pisma.”

Reuters
Anders Breivik

Norveški terorist Anders Breivik, ki preživlja deseto izmed 21 let zaporne kazni zaradi množičnega umora na otoku Utoya leta 2011, preživelim žrtvam njegovega napada pošilja številna pisma, v katerih ponavlja trditve iz svojega manifesta, v katerem socialdemokracijo, liberalizem, feminizem in multikulturalizem krivi za “samomor evropske kulture”.

Ena izmed prejemnic njegovih odvratnih pisem je tudi mati dekleta, ki je usodnega julijskega dne umrla pod streli iz Breivikove puške Lisbeth Røyneland. Røynelandova je prejela kar osem strani dolgo pismo, v katerem Breivik ponavlja argumente belskega supremacizma. Podobna pisma je dobilo tudi vodstvo mladinske zveze norveških laburistov, političnega podmladka, ki je bil tarča Breivikovega morilskega pohoda.

“Mislim, da to počne zato, da od nas dobi odziv in tako tudi pozornost. A kot nekdo, ki je [po njegovem napadu] ostal sam, jaz to razumem kot nadlegovanje. Hoče, da vemo, da je tam. Hoče nas prestrašiti,” je za nacionalni radio NRK dejala Røynelandova. “Popolnoma nevzdržno je, da lahko množični morilec pošilja pisma svojim žrtva. To je popolnoma nesprejemljivo!”

Breivikovo pismo je dobil tudi eden izmed preživelih v morilskem pohodu in trenutni laburistični poslanec norveškega parlamenta Torbjørn Vereide. “Dobil sem kepo v želodcu. Če sem čisto odkrit, je bilo grozlivo neprijetno,” je dejal. “Nekaj absurdnega je v tem, da ti nekdo, ki je vate usmeril puško, ustrelil in te hotel ubiti, zdaj pošilja pisma. Moje srce se je za trenutek ustavilo, moj dan je postal malce težji.”

Koliko pisem je Breivik poslal odkar sedi v zaporu ni znano, je pa ta številka presegla mejo 3.000 že leta 2016. Odtlej uprava zapora po navodilih sodišča strogo nadzoruje njegovo komunikacijo z zunanjim svetom, da ne bi navezal stikov s podobno mislečimi ljudmi. Pisem, ki jih pošilja žrtvam svojega napada pa očitno ne blokirajo.

V najhujšem terorističnem napadu v zgodovini Norveške je Breivik, ki so mu psihologi diagnosticirali narcisitično motnjo, umoril 77 ljudi, še 150 jih je ranil. Obsojen je bil na 21 let zaporne kazni, kar je tudi najvišja kazen, ki jo lahko sodne oblasti na Norveškem izrečejo.