Neznank okoli omikrona je veliko

Nova različica v vse več državah, prve okužbe potrdili tudi v Avstriji, na Portugalskem, Škotskem ...

S.R.
29. 11. 2021, 08.36
Posodobljeno: 29. 11. 2021, 13.56
Deli članek:

Najnovejšo različico sars-cov-2, zaradi katere so virologi in infektologi po svetu skočili v zrak, so včeraj uradno potrdili tudi v Avstriji. Na seznamu s potrjenimi okužbami s to različico je vse več držav.

Reuters
Testiranje na letališču v avstralskem Sydneyju, kjer morajo zaščitne obleke nadeti tudi potniki.

Različica B.1.1.529, ki v skladu z odločitvijo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) nosi ime omikron, je tako prisotna v dveh državah v naši soseščini. Prvi primer so konec tedna odkrili v Italiji, včeraj pa so s sekvenciranjem vzorca okužbo z različico omikron potrdili še na Tirolskem, kjer imajo sicer v rokah še 30 primerov, za katere obstaja sum, da gre za isto različico. Kot je za avstrijsko radiotelevizijo ORG pojasnila virologinja Dorothee von Laer, vseh 30 primerov še proučujejo, rezultati pa naj bi bili znani v nekaj dneh. Oseba, pri kateri so okužbo z različico omikron že uradno potrdili in ki se je nedavno vrnila iz Južne Afrike, sicer nima simptomov covida-19.

O okužbah s to različico sicer poročajo iz vse več držav, doslej so jo poleg Avstrije in Italije potrdili še v Južni Afriki in Bocvani, od koder naj bi izvirala, ter na Nizozemskem, Danskem, Portugalskem, Škotskem, Češkem, v Belgiji, Nemčiji, Združenem kraljestvu, Kanadi, Avstraliji, Izraelu in Hongkongu. Na izsledke laboratorijske preiskave šestih vzorcev oseb, ki so se nedavno vrnile z juga Afrike, čakajo tudi v Franciji.

Na Portugalskem so različico sprva potrdili pri nogometašu Cafuju Pheteju v prvoligaškem klubu Belenenses. Ta se je prejšnji teden vrnil iz rodne Južne Afrike, kjer je nastopil za južnoafriško reprezentanco. Nato so jo potrdili še pri 13 soigralcih in članih osebja. Vsi so v samoizolaciji, nekaj igralcev in članov osebja pa naj bi kazalo simptome okužbe, a naj ne bi šlo za nič resnejšega.

Na Nizozemskem so medtem pridržali par, ki je pobegnil iz hotela, v katerem bi morala preživljati karanteno. Aretirali so ju včeraj na amsterdamskem letališču Schiphol, kjer sta se želela vkrcati na letalo, ki je letelo v Španijo. Gre za osebi, ki sta pred dnevi prileteli iz Južne Afrike in sta skupaj s preostalimi potniki na dveh letih pristali v karanteni. Med potniki jih je bilo kar 61 pozitivnih, pri čemer so pri 13 potrdili okužbo z različico omikron.

Prvi primer so danes zabeležili tudi na Češkem, kjer so okužbo s to različico potrdili pri ženski, ki se je nedavno vrnila iz Namibije.

Ocena tveganja

Pri WHO so sicer v danes objavljenem poročilu navedli, da je v primeru različice omikron glede na mutacije, zaradi katerih bi lahko virus potencialno bolje zaobšel imunski odziv in imel prednost z vidika nalezljivosti, verjetnost nadaljnjega širjenja te različice velika. Opozarjajo, da so možni novi večji izbruhi, a bo to odvisno od navedenih značilnosti različice in številnih drugih dejavnikov. Tveganje, ki ga različica predstavlja na svetovni ravni, so ocenili za zelo visoko. Hkrati so države pozvali, naj pospešijo cepljenje proti covidu-19 za prednostne skupine in krepijo zdravstvene sisteme. Do danes sicer še niso poročali o smrtnih primerih, povezanih s to različico.

Po navedbah WHO so potrebne nadaljnje raziskave, saj ostaja veliko neznank, kot je tudi ta, kakšna je zaščita pred okužbo z omikronom v primeru posameznikov, ki so že preboleli okužbo z drugo različico novega koronavirusa. O novi različici je danes spregovoril tudi južnoafriški epidemiolog Salim Abdool Karim, ki je dejal, da zaenkrat še ne moremo govoriti o tem, ali so simptomi težji ali blažji kot v primeru ostalih različic, je pa dodal, da so cepiva verjetno učinkovita tudi proti tej različici. Tudi po njegovih navedbah zaenkrat vse kaže, da gre za različico, ki je bolj nalezljiva od delte, pri čemer to velja tako za osebe, ki so cepljene, kot osebe, ki so covid-19 prebolele. V Južni Afriki je število novih primerov okužbe v zadnjih dveh tednih eksplodiralo. Pred dvema tednoma so namreč zabeležili 300 primerov okužbe dnevno, včeraj so jih potrdili že 2858, po navedbah Karima pa jih bodo najverjetneje že ta teden zabeležili po 10.000 dnevno. Glede na število prebivalstva gre še vedno za nizke številke, a je zaskrbljujoča predvsem hitra rast.

Treba bo počakati

Kot opozarjajo strokovnjaki, zaenkrat še ni dovolj podatkov, da bi lahko s kakršno koli stopnjo gotovosti govorili o nevarnosti, ki jo omikron predstavlja. V oči bode predvsem število in vrsta mutacij na S-proteinu virusa, zaskrbljujoči pa so tudi prvi znaki, povezani z nalezljivostjo te različice. Kot so pojasnili pri WHO, bo treba na prve ocene o virulentnosti in nalezljivosti ter tudi tem, kaj različica pomeni za učinkovitost cepiv, počakati »več dni ali celo tednov.« Prvi podatki iz Južne Afrike po navedbah ene od tamkajšnjih zdravnic sicer nakazujejo, da bi lahko bili simptomi, ki jih povzroča ta različica, blažji, a ostajajo številne neznanke. Okužba se je tam v teh tednih namreč širila predvsem med mlajšim prebivalstvom, zaradi starostne strukture okuženih pa je za natančnejše ocene še prezgodaj.

Mnoge države po svetu so se preventivno odločile za omejevanje potovanj z juga Afrike, na Japonskem pa so sprejeli še bolj radikalen ukrep. Od torka namreč tujci sploh ne bodo mogli vstopati v državo. Meje Japonske so bile za tuje državljane sicer zaprte velik del pandemije.