13 potnikov na Nizozemskem

Omikron v Evropi: pozitivna oseba na Tirolskem brez simptomov

G.G./STA
28. 11. 2021, 15.18
Posodobljeno: 28. 11. 2021, 15.21
Deli članek:

Koronavirusna različica omikron je prisotna v Evropi in v Aziji. Najprej so jo zaznali v Bocvani in na Južni Afriki, ni pa nujno, da se je mutacija zgodila tam.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Nizozemske zdravstvene oblasti so potrdile, da so med 61 okuženimi potniki na letalih, ki sta se v petek na Nizozemsko vrnili iz Južne Afrike, doslej potrdili 13 primerov različice omikron. "Preiskave še niso končane. Novo različico bi lahko odkrili še v kakšnem vzorcu," so sporočili s tamkajšnjega Nacionalnega instituta za javno zdravje

V Avstriji so prvi primer omikrona odkrili pri osebi iz Tirolske, ki je pred tremi dnevi pripotovala iz Južne Afrike. Okužena oseba je doma in nima simptomov, če se ne bi testirala, ne bi vedela za okužbo. Oseba je bila že pred devetimi meseci dvakrat cepljena z mRNA cepivom.

Na Češkem so prvi omikrona potrdili v bolnišnici v mestu Liberec na severu države. Pacientka je prišla v državo iz Namibije prek Južne Afrike, kjer so nedavno kot prvi potrdili primere nove različice, ima pa blage simptome bolezni.

Novo različico so potrdili tudi v Nemčiji, na Danskem, v Italiji, Avstriji, Belgiji in Veliki Britaniji. Kjer jo torej iščejo, tam jo najdejo. 

V Avstraliji so različico omikron prvič potrdili pri dveh potnikih, ki sta v soboto iz Južne Afrike pripotovala v Sydney, so danes sporočile regionalne zdravstvene oblasti. Potnika sta v Avstralijo priletela z letalom Qatar Airways prek Dohe.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je novo različico novega koronavirusa B.1.1.529 v petek označila za skrb vzbujajočo. Glede na prve ugotovitve bi bila lahko ta različica bolj nalezljiva kot druge, obstaja tudi nevarnost, da so obstoječa cepiva in zdravila proti njim manj učinkovita. Trenutni primeri iz Južne Afrike, kjer so to različico odkrili že v začetku novembra, ne potrjujejo te bojazni, saj okuženi niso resno zboleli.