Referendum

V Švici državljani podprli koronske omejitve

G.G./STA
28. 11. 2021, 09.46
Posodobljeno: 28. 11. 2021, 17.25
Deli članek:

V Švici poteka referendum o odpravi nekaterih omejitev v povezavi s covidom-19. Vse kaže, da so državljani podprli zakon o ukrepih proti pandemiji covida.

Profimedia
Nasprotniki ukrepov opozarjajo na koronski apartheid.

Kot kažejo volilne projekcije, ki jih je objavil švicarski inštitut za javnomnenjske raziskave GSF Bern, naj bi zakon podprlo 63 odstotkov volivcev.

Omenjeni zakon med drugim daje pravno podlago za uporabo covidnega potrdila, ki vsebuje podatke o tem, ali je oseba bila cepljena oziroma je prebolela covid-19. Pobudniki referenduma menijo, da je zakon diskriminatoren in da covidno potrdilo, ki je od septembra potrebno za dostop do restavracij in drugih zaprtih javnih prostorov in dejavnosti, ustvarja sistem "apartheida".

To je bilo sicer že drugo glasovanje o odzivu švicarske vlade na pandemijo v manj kot šestih mesecih. Junija je 60 odstotkov volivcev odobrilo podaljšanje nacionalnih ukrepov. Referendumsko kampanjo so sicer zaznamovale napetosti in sovražno vzdušje.

V Švici je tako kot drugod v Evropi v minulih mesecih narasla jeza med državljani zaradi uvedenih omejitev za zajezitev novega koronavirusa in pritiska za cepljenje. Današnji referendum je potekal tudi v senci širjenja nove različice omikron, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija označila za skrb vzbujajočo.