Raziskave še v teku

Pretirana panika glede različice omikron? V Južni Afriki zaenkrat nič dramatičnega

G.G.
28. 11. 2021, 09.06
Posodobljeno: 28. 11. 2021, 09.16
Deli članek:

Južnoafriškl minister za zdravje Joe Phaahla meni, da zahodne države pretiravajo s prepovedjo letov iz Južne Afrike. Zaenkrat ni dokazov, da bi nova različica povzročila hujšo bolezen kot različica delta, tudi ni dokazov, da cepiva ne bi bila učinkovita.

Profimedia
V Amsterdamu so pozitivne potnike na letih iz Južne Afrike odpeljali v karanteno. Koliko med 61 je okuženih z različico omicron, še ni znano.

Južna Afrika je svetovno javnost hitro opozorila na novo različico najbolj slavnega koronavirusa. Strokovnjaki so ugotovili, da ima omikron različica največje število mutacij doslej na bodičastem proteinu S, kar predstavlja neznanko v delovanju na cepiva in prenosljivosti. Alarm so zagnali zaradi možnosti, da bi se lahko v najslabšem primeru izognil učinkovanju cepiva zoper covid-19.

Države so medtem hitro ukrepale in ustavile letalskih promet iz držav na jugu Afrike. Južnoafriški minister za zdravje Joe Phaahla meni, da gre za prehitro ukrepanje. Južno Afrika je hitro seznanila strokovno javnosti in politko o novi različici, zaradi tega pa so jo zdaj kaznovali. Vse je zaenkrat le v pogojnikih, poudarja Phaahla. Omikron bi »lahko« bil bolj prenosljiv, »lahko« bi se izmuznil cepivom, »lahko« bi bil pa tudi blažji od delte.

Toda nič od tega še ni dokazanega. Nasprotno, posamezni primeri nakazujejo, da obstaja možnost, da ta različica ni bolj nalezljiva od delte. V Južni Afriki so med prvimi okuženimi z omikronom ugotovili, da imajo le »blažje simptome«, je sporočila Angelique Coetzee, predsednica združenja zdravnikov v Južni Afriki. Njeni pacienti, večinoma mlajših necepljenih in nekaj cepljenih, so občutili utrujenost in bolečine v mišicah dan ali dva, nekaj jih je rahlo kašljalo, niso pa potrebovali napotitve v bolnišnico. Čez dan ali dva so bili vsi brez simptomov in zdravi. V Južni Afriki, kjer ta različica kroži že nekaj tednov in predstavlja vedno večji delež, ni pa porasta covidnih bolnikov v bolnišnicah ali smrtnosti zaradi covida.

Toda Coetzeejava opozarja, da je še prehitro za sklepanje in da je treba budno spremljati, kako bo različica omikron vplivala na zdravstveno stanje starejših in predvsem kakšen bo njen potek pri cepljenih.