Nizozemska bo zaostrila veljavne ukrepe za ustavitev širjenja novega koronavirusa z zgodnjim zapiranjem barov, restavracij, trgovin in drugih storitev, je danes napovedal premier Mark Rutte. "Od nedelje bo celotna Nizozemska med 17. in 5. uro dejansko zaprta," je dejal na novinarski konferenci.

Trgovine z nenujnimi potrebščinami so bile doslej lahko odprte do 18. ure, gostinski obrati pa denimo do 20. ure. Po novem se bodo vse tovrstne storitve, pa tudi kulturne ustanove in telovadnice zapirale ob 17. uri. Zaradi obvezne razdalje 1,5 metra bodo te morale delovati ob zmanjšanih kapacitetah, obvezne postajajo tudi maske, je napovedal Rutte.

Šole zaenkrat ostajajo odprte, čeprav je največji porast okužb prav med otroki. Bodo pa morali pa vsi šolarji od 10. leta naprej nositi maske, ko ne bodo sedeli na svojih mestih.

"Moramo biti realistični. Dnevne številke so še vedno previsoke," je dejal Rutte glede epidemiološkega stanja v državi, kjer dnevno potrdijo po več kot 20.000 novih okužb. Priznal je, da vladi, odkar so pred dvema tednoma zaostrili ukrepe, ni uspelo prenesti sporočila, da se morajo ljudje s simptomi covida testirati.

Oblasti sicer poudarjajo, da se slabšajo zlasti razmere v bolnišnicah. V eno od bolnišnic v Utrechtu so v delo vključili 120 pripadnikov vojske. Zdravstveni minister Hugo de Jonge je razglasil posebne razmere, v okviru katerih lahko sedaj številne druge posege odpovedo.

Vlada je bila sicer že zaradi predhodnih ukrepov tarča kritik med delom prebivalstva in minuli konec tedna so zaznamovali protesti, ki so se sprevrgli v izgrede. Tudi danes so varnostne sile po državi pripravljene na morebitne nove nemire. Že ob Ruttejevem govoru je sicer več deset ljudi protestiralo pred vladnimi ministrstvi.