Poveličevanje fašizma

Bodo Avstrijci končno prepovedali ustaško zborovanje v Pliberku?

B.K.
25. 11. 2021, 11.12
Posodobljeno: 25. 11. 2021, 11.13
Deli članek:

Strokovnjaki in deležniki so vsi proti hrvaškemu ustaškemu zborovanju.

Bobo
Vsakoletno zborovanje v Pliberku je že dolgo trn v peti lokalnega prebivalstva.

Avstrijsko notranje ministrstvo je pred časom ustanovilo strokovno komisijo za presojo legitimnosti vsakoletnega zborovanja podpornikov hrvaškega nacionalističnega gibanja ustaši, ki je delovalo v prvi polovici preteklega stoletja.

Skupina zgodovinarjev, pravnikov, predstavnikov Katoliške cerkve, notranjega ministrstva in dežele Koroške, je zdaj odločila, da vladi predlaga, da letno zborovanje prepove. Ob tem so v priporočilu zapisali, da poveličevanje fašističnega režima prepoveduje avstrijska ustava. Ustaši, katerih se njihovi hrvaški simpatizerji spominjajo vsako leto na polju Loibach v bližini Pliberka, so bili namreč tesni zavezniki tedanje nacistične Nemčije in sil osi.

Tudi avstrijski notranji minister Karl Nehammer je dejal da nacistični in fašistični simboli nimajo mesta v Avstriji. “Poveličevanje terorističnih režimov je v Avstriji nesprejemljivo. Preprečili bomo širjenje skrajno desnih in revizionističnih svetovnih nazorov na komemoracijah."

Odločitev je že pozdravil koroški deželni glavar Peter Kaiser in izrazil pričakovanje, da bo avstrijska vlada hrvaški zdaj sporočila, da zborovanje ni več mogoče, vsaj ne v obliki, kakršno je imelo doslej.

Že na lanskoletnem zborovanju pa so se podporniki ustašev soočili z odrečeno podporo katoliške cerkve v Avstriji. Cerkvene oblasti so namreč umaknile dovoljenje za opravljanje maše za ustaške žrtve. To so zato morali na zasebnem zemljišču opraviti hrvaški duhovniki.