Boljša zaščita

Dobra novica za vse, ki se bojite igel. Cepivo proti covidu v obliki obliža

M.M.
25. 11. 2021, 10.43
Posodobljeno: 25. 11. 2021, 11.29
Deli članek:

Po raziskavah suha različica cepiva proizvaja boljši imunski odziv in bolje prenaša višje temperature.

Profimedia
Obliž namesto igle.

En centimeter širok obliž vsebuje 5000 plastičnih konic, dolgih četrt milimetra. Vsaka je obložena s suho različico cepiva. Za razliko od tekočin z iglo, suhe različice ne smete shranjevati pri nizkih temperaturah. Glede na študijo raziskovalcev z univerze Queensland in Griffith v Avstraliji bi cepivo, ki je vpleteno skozi kožni obliž, lahko nudilo boljšo zaščito pred COVID-19 kot cepiva z iglo.

Raziskovalci so testirali obliž s kandidatom za cepivo, imenovanim HexaPro, ki so ga razvili znanstveniki na Univerzi v Teksasu v Austinu. To cepivo je še vedno v kliničnem testiranju, vendar se je do zdaj izkazalo, da je bolj odporno na toploto kot tekoče. To cepivo je bilo pri temperaturi 25 stopinj Celzija stabilno vsaj mesec dni, pri temperaturi 40 stopinj pa en teden. To pomeni, da ga ni treba hraniti na hladnem. Prav tako je cenejše za proizvodnjo kot obstoječa odobrena cepiva.

Po mnenju raziskovalcev so cepiva, ki so jih dajali prek obliža, ustvarila boljši imunski odziv zaradi visoke gostote imunskih celic na površini kože. Pokrpane miši so razvile več protiteles kot tiste, ki so prejele tekoče cepivo, in nobena ni pokazala znakov bolezni.

Druge prednosti tega cepiva so lažje ravnanje, kar vključuje možnost, da si ga človek da sam, tudi tisti brez znanja medicine. Za razliko od cepiv Pfizer in AstraZeneca, cepiv z obliži ni treba mešati ali formulirati, dejstvo, da jih je mogoče hraniti pri sobni temperaturi, pa pomeni lažji transport. Raziskovalci tudi trdijo, da je neboleč.

HexaPro ni edino cepivo, ki se razvija za to vrsto uporabe. Britansko podjetje Emergex je izdelalo obliž, za katerega pravi, da ponuja daljšo imunost kot običajno cepivo. Po besedah ​​Robina Cohena, enega od uradnikov Emergexa, njihovo cepivo s kožnimi obliži povzroča visoko raven imunskih T-celic, ki so pomembne za dolgotrajno imunost in preprečevanje prenosa bolezni.

Cepiva Emergex bodo predvidoma dajali prek mikroigel, navedeno pa je, da jih je mogoče hraniti pri sobni temperaturi več kot tri mesece, kar pomeni, da bi jih lahko hitro in učinkovito prevažali po svetu. Podjetje naj bi kmalu začelo s testiranjem na 13 prostovoljcih v Švici.

Če bodo ta cepiva dobila zeleno luč za uporabo, bodo olajšala tiste, ki se bojijo igel in niso prejeli cepiv na običajen način.