Potem ko je, tik pred splošnim zaprtjem družbe, “lockdown” za necepljene uvedla Avstrija, bo zdaj to storila še Italija. Italijanski svet ministrov je namreč v sredo odločil, da bo večina javnega življenja omogočena samo tistim, ki so proti covidu-19 cepljeni ali pa so ga preboleli. Necepljeni bodo tako ostali pred vrati lokalov, restavracij in drugih objektov za prosti čas.

Prav tako potrdilo PC ne bo več veljalo eno leto, kot je doslej, pač pa le še devet mesecev. Po tem času bo potrebno za nemoten obisk javnih prostorov prejeti še en odmerek cepiva.

Poživitveni odmerek bo zdaj na voljo tudi za mlade, tiste v starostni skupini med 18 in 39 let. Ti doslej poživitvenega odmerka namreč niso mogli dobiti.

italija, koronavirus, restavracija
Profimedia
Bari in restavracije bodo odprti le za cepljene in prebolele.

Vsi zaposleni v bolnišnicah, na policiji, v vojski in v šolah, bodo morali biti obvezno cepljeni in to z vsemi odmerki, tudi poživitvenimi, v času ki ga zahtevajo zdravstvene oblasti.

Necepljeni bodo lahko opravljali samo najbolj nujne aktivnosti, kot je opravljanje službe, kupovanje hrane in uporaba javnega prometa, a bodo za to morali pokazati negativni test, ki ni starejši od 48 ur.

Italijanski premier Mario Draghi je ob tem državljane pomiril, da je “vse pod nadzorom”. “Smo v najboljšem stanju v Evropi zaradi kampanje za cepljenje, ki je bila zelo uspešna,” je dejal Draghi in državljanom zagotovil, da lahko z novimi ukrepi “rešimo božič.”