Žalostna zgodba

V iskanju družice prepotoval več kot 1.500 kilometrov, končal pod kolesi tovornjaka

B.K.
25. 11. 2021, 08.46
Posodobljeno: 25. 11. 2021, 08.55
Deli članek:

To je zgodba o epskem potovanju sivega volka in njegovem tragičnem koncu.

Austin James, Jr., Confederated Tribes of Warm Springs
Volk OR-93.

OR-93 je sivi volk, ki je v življenje pricvilil v tropu, naseljenem v gozdovih ameriške zvezne države Oregon. Na prvi pogled čisto navaden volk je pozornost raziskovalcev in strokovnjakov ujel v začetku leta, ko je postal najbolj južno živeči volk na zahodni obali ZDA, potem ko so ti plenilci tam pred približno stoletjem izumrli.

Volk OR-93, kot so ga neizvirno poimenovali ameriški raziskovalci, je namreč prečkal mejo zvezne države in pripotoval v Kalifornijo, kjer volkov že zadnjih sto let praktično ni. Odkar so jih znova naselili v Oregonu pa se počasi preseljujejo tudi v to “zlato državo”. OR-93 je bil najbolj pustolovski izmed njih, saj je opravil kar 1.500 kilometrov dolgo pot in pripotoval na najbolj južno točko v Kaliforniji doslej.

Čemu tako dolga pot? Strokovnjaki menijo, da je iskal družico. Ob tem velja spomniti na slovenskega volkaSlavca, ki je prav tako v iskanju družice odpotoval iz rodne Pokljuke, prečkal štiri države in se na koncu ustalil v Italiji, kjer je spoznal francosko volkuljoJulio, ki je prav tako svojega ljubega iskala po več državah.

A medtem, ko je zgodba o Julii in Slavcu srečna, ustvarila sta namreč lastni trop, eden izmed njunih sinov pa se je nato celo vrnil v Slovenijo, je zgodba o nesrečno poimenovanem OR-93 tragična. Družice ni našel, saj je potoval vedno bolj stran od z volkovi naseljenih območij, svoje iskanje pa je zaključil neslavno, pod kolesi kalifornijskega tovornjaka.

V sredo so namreč kalifornijske oblasti sporočile, da je OR-93 zbil tovornjak, medtem ko je prečkal avtocesto Interstate 5. Zadnji signal iz njegovega oddajnika na ovratnici je baza zabeležila aprila letos, kadaver pa so oblasti izsledile nedavno. Obdukcija je pokazala, da je utrpel OR-93 hude poškodbe zadnje noge, izpah kolena in poškodbe notranjih organov. Policija je že ovrgla sum na kaznivo dejanje, šlo je za nesrečo.

“Bil je volk, ki je potoval najdlje na jug Kalifornije, odkar so se vrkovi vrnili v državo, ki je včasih bila prebivališče volkov. Zadnji volk, ki je bil zabeležen tako južno, je bil ujet v okrožju San Bernardino leta 1922,” so ob volkovi smrti zapisali na kalifornijski upravi za ribe in divjad.